Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne,Pieczone roladki z indyka faszerowane suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu Na bazie śliwek suszonych oraz jeżyn podawane z puree warzywnym

Składniki

300 g Mięso mielone z indyka
100 g suszone śliwki
150 g ziemniaki
150 g seler
1 szklanka groszek zielony
3 szt. Bekon plasterki
1 szczypta przyprawa korzenna
1 szczypta chilli cayenne
5 g imbir świeży
1 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz czarny mielony
10 szt. Jeżyny z soku Domowej Roboty
10 szt. mini marchewki

Opis wykonania

Mięso mielone doprawiam solą oraz pieprzem. Formuję placki. Na brzegu każdego placka układam suszone śliwki i zawijam w roladkę. Czynność powtarzam do końca mięsa. Każdą roladkę zawijam w bekon i folię spożywczą i odstawiam na pół godziny do lodówki. W tym czasie obieram ziemniaki oraz selera. Wrzucam do lekko osolonej wody i gotuję do miękkości. Groszek również gotuję wraz z mini marchewkami. Roladki Kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobieg. Piekę 15-20 min. Sos: Śliwki duszę w ok. 100 ml wody do lekkiego odparowania,następnie dodaję przyprawę korzenną,imbir suszony,chilli cayenne.Wszystko blenduję aż powstanie w miarę gęsty sos ( Jeśli jest zbyt gęsty dolać wody). Po ugotowaniu warzyw ubijam ziemniaki wraz z selerem,Groszek osobno. Jeśli masa jest zbyt ,,tępa" dodaję jogurtu naturalnego. Wykładam na talerz kolejno. Roladkę polewam powstałym sosem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Można śmiało gotować dla dzieci, bardzo im smakowało!