Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne,Pieczone roladki z indyka faszerowane suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu Na bazie śliwek suszonych oraz jeżyn podawane z puree warzywnym

Składniki

300 g Mięso mielone z indyka
100 g suszone śliwki
150 g ziemniaki
150 g seler
1 szklanka groszek zielony
3 szt. Bekon plasterki
1 szczypta przyprawa korzenna
1 szczypta chilli cayenne
5 g imbir świeży
1 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz czarny mielony
10 szt. Jeżyny z soku Domowej Roboty
10 szt. mini marchewki

Opis wykonania

Mięso mielone doprawiam solą oraz pieprzem. Formuję placki. Na brzegu każdego placka układam suszone śliwki i zawijam w roladkę. Czynność powtarzam do końca mięsa. Każdą roladkę zawijam w bekon i folię spożywczą i odstawiam na pół godziny do lodówki. W tym czasie obieram ziemniaki oraz selera. Wrzucam do lekko osolonej wody i gotuję do miękkości. Groszek również gotuję wraz z mini marchewkami. Roladki Kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobieg. Piekę 15-20 min. Sos: Śliwki duszę w ok. 100 ml wody do lekkiego odparowania,następnie dodaję przyprawę korzenną,imbir suszony,chilli cayenne.Wszystko blenduję aż powstanie w miarę gęsty sos ( Jeśli jest zbyt gęsty dolać wody). Po ugotowaniu warzyw ubijam ziemniaki wraz z selerem,Groszek osobno. Jeśli masa jest zbyt ,,tępa" dodaję jogurtu naturalnego. Wykładam na talerz kolejno. Roladkę polewam powstałym sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Można śmiało gotować dla dzieci, bardzo im smakowało!