Romantyczny paleo makaron z krewetkami
3 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Wykwintne i romantyczne danie w wersji bez zbóż, bez nabiału i cukrów. Odkryj włoskie smaki w zdrowej wersji.
Składniki
Dynia makaronowa
400 g Krewetki
Cytryna
3/4 szklanka Wytrawne białe wino
3 łyżka Masło ghee (lub masło krówek karmionych trawą)
Duże ząbki czosnku
Szalotki
1/4 łyżeczka Świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczka Płatki chili
Natka pietruszki
3/4 łyżka Oliwa z oliwek
Romantyczny paleo makaron z krewetkami
Romantyczny paleo makaron z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół).
2. Dynię rozkrajamy na pół, usuwamy pestki.
3. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 45 - 60 minut.
4. Wyciągamy, lekko studzimy i za pomocą widelca wybieramy środek, który przedkładamy do miseczki i odstawiamy.
5. To będzie nasz makaron.
Sos:
1. Krewetki należy umyć i osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
2. Na mocnym ogniu rozpuszczamy na dużej patelni 2 łyżki masła, po czym wrzucamy na patelnię krewetki (najlepiej jedna po drugiej). Smażymy po minucie z każdej strony lub do zwinięcia się i zaróżowienia się krewetek (jeśli używamy małych). Krewetki przekładamy do miski.
3. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
4. Dodajemy wino, sok z cytryny i podatki płatki chilli. Lekko zwiększamy ogień, doprowadzając sos do wrzenia. Redukujemy sos około 5 minut, mieszając go co jakiś czas.
6. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miąższ dyni i krewetki. Polewamy oliwą. Jeszcze raz mieszamy.
7. Gotowe.
Komentarze