Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Romantyczny paleo makaron z krewetkami

Romantyczny paleo makaron z krewetkami
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wykwintne i romantyczne danie w wersji bez zbóż, bez nabiału i cukrów. Odkryj włoskie smaki w zdrowej wersji.

Składniki

Dynia makaronowa
400 g Krewetki
Cytryna
3/4 szklanka Wytrawne białe wino
3 łyżka Masło ghee (lub masło krówek karmionych trawą)
Duże ząbki czosnku
Szalotki
1/4 łyżeczka Świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczka Płatki chili
Natka pietruszki
3/4 łyżka Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Makaron: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół). 2. Dynię rozkrajamy na pół, usuwamy pestki. 3. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika na 45 - 60 minut. 4. Wyciągamy, lekko studzimy i za pomocą widelca wybieramy środek, który przedkładamy do miseczki i odstawiamy. 5. To będzie nasz makaron. Sos: 1. Krewetki należy umyć i osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. 2. Na mocnym ogniu rozpuszczamy na dużej patelni 2 łyżki masła, po czym wrzucamy na patelnię krewetki (najlepiej jedna po drugiej). Smażymy po minucie z każdej strony lub do zwinięcia się i zaróżowienia się krewetek (jeśli używamy małych). Krewetki przekładamy do miski. 3. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. 4. Dodajemy wino, sok z cytryny i podatki płatki chilli. Lekko zwiększamy ogień, doprowadzając sos do wrzenia. Redukujemy sos około 5 minut, mieszając go co jakiś czas. 6. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miąższ dyni i krewetki. Polewamy oliwą. Jeszcze raz mieszamy. 7. Gotowe.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny sposób na miły wieczór we dwoje :)