Rosół polsko-wietnamski Ni-Hao
4 porcje
360 min
Łatwe
Składniki
Rosół polsko-wietnamski Ni-Hao
Rosół polsko-wietnamski Ni-Hao
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z samego rana nastawiamy wywar na rosół. Każdy rodzaj mięsa z obraną włoszczyzną nastawiamy na średnią moc palnika. W trakcie zagotowywania za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy "szumowiny". Po zagotowaniu gotujemy wywar na najmniejszej mocy przez ok. 5h. Rosół musi delikatnie "cykać". W 3 h gotowania dodajemy opaloną na węgiel cebulę. Sól i pieprz dodajemy na koniec do smaku. Gdy wywar będzie gotowy wrzucamy do niego laskę trawy cytrynowej i kilka liści limonki. Studzimy mięso i przepuszczamy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Tak powstanie nam farsz do pierogów. Doprawiamy suszonym chilli i przyprawą pięciu smaków oraz startym imbirem. Ciasto na pierogi przygotowujemy tradycyjnie; mąka, szczypta soli i bardzo ciepła woda. Cieniutko wałkujemy, nakładamy po łyżce stołowej farszu. Zlepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy pierogi będą gotowe nakładamy kilka sztuk na talerz i zalewamy naszym aromatycznym bulionem. Na wierzch dodajemy posiekaną kolendrę z pietruszką. Jest to czasochłonne danie, ale jakże aromatyczne! Orientalny smak zamknięty w polskich pierożkach z niewyobrażalnie dobrym rosołem.
Komentarze