Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podstawą każdej zupy jest solidna baza w postaci aromatycznego wywaru. Polskie zupy są przepyszne, ale ta polko-wietnamska wariacja podbije Wasze serca!

Składniki

0,6 kg Szponder wołowy
1 szt. Szyja indycza
4 szt. Szkydło kacze
Kura rosołowa ćwiartka
0.3 kg Pręga wołowa
2 szt. Włoszczyzna
3 szt. Cebula opiekana
2,5 l Woda
1 kg Mąka
1 szczypta Sól, pieprz
2 szczypta Przyprawa pięciu smaków
1 łyżeczka Korzeń imbiru
z szczypta Suszone ziarenka chilli
1 szczypta Trawa cytrynowa, liście limonki kafir

Opis wykonania

Z samego rana nastawiamy wywar na rosół. Każdy rodzaj mięsa z obraną włoszczyzną nastawiamy na średnią moc palnika. W trakcie zagotowywania za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy "szumowiny". Po zagotowaniu gotujemy wywar na najmniejszej mocy przez ok. 5h. Rosół musi delikatnie "cykać". W 3 h gotowania dodajemy opaloną na węgiel cebulę. Sól i pieprz dodajemy na koniec do smaku. Gdy wywar będzie gotowy wrzucamy do niego laskę trawy cytrynowej i kilka liści limonki. Studzimy mięso i przepuszczamy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Tak powstanie nam farsz do pierogów. Doprawiamy suszonym chilli i przyprawą pięciu smaków oraz startym imbirem. Ciasto na pierogi przygotowujemy tradycyjnie; mąka, szczypta soli i bardzo ciepła woda. Cieniutko wałkujemy, nakładamy po łyżce stołowej farszu. Zlepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy pierogi będą gotowe nakładamy kilka sztuk na talerz i zalewamy naszym aromatycznym bulionem. Na wierzch dodajemy posiekaną kolendrę z pietruszką. Jest to czasochłonne danie, ale jakże aromatyczne! Orientalny smak zamknięty w polskich pierożkach z niewyobrażalnie dobrym rosołem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda super, myślę że warto spróbować
testujemy
To jedno z tych dań, które trzeba spróbować obowiązkowo. Pięknie pachnie i ma bardzo orientalny aromat. A pierożki palce lizać.