Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami
4 porcje
Średnie
Sałatka smakuje dobrze tuż po przygotowaniu, ale równie dobrze możemy ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce w pojemniku.
Składniki
250 g ryż dziki z długoziarnistym
1 szt. pęczek rzodkiewek
50 g ser feta
1/2 szt. sok z cytryny
2 łyżka oliwa z oliwek EV
2 łyżka posiekana natka pietruszki
1/2 łyżeczka sól morska
1/4 łyżeczka pieprz
Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami
Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy do garna i zalewamy zimną wodą. Po upływie 30 minut ryż odcedzamy, zalewamy kolejną wodą, solimy i gotujemy al dente. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w półplasterki. fetę kroimy w kostkę.
Do salaterki wrzucamy ryż, rzodkiewki, fetę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i natkę. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.
Komentarze