Sałatka z grillowanymi warzywami, stekiem i sosem z suszonej śliwki
1 porcje
20 min
Średnie
Idealna propozycja na zdrowy obiad lub romantyczną kolacje :)
Składniki
200 g Antrykot wołowy
1/4 szt. brokuł
1 garść mieszanka sałat
6 szt. pomidory koktailowe
1/3 szt. cukinia
1 łyżka orzechy laskowe
6 - 8 szt. suszone śliwki
8 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka masło
1 łyżeczka rozmaryn suszony
5 łyżka oliwa
2 - 3 szczypta sól morska
2 - 3 szczypta czarny pieprz
1 garść dowolne kiełki
Sałatka z grillowanymi warzywami, stekiem i sosem z suszonej śliwki
Sałatka z grillowanymi warzywami, stekiem i sosem z suszonej śliwki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię oraz brokuły dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.
Mięso oprószamy sola, pieprzem, suszonym rozmarynem, nacieramy łyżką oliwy następnie smażymy steka o stopniu wysmażenia takim jakim lubimy najbardziej. Więcej informacji o tym, jak usmażyć steka znajdziemy pod tym linkiem. Kiedy stek jest gotowy przekładamy go na talerz i odstawiamy aby mięso „odpoczęło”.
Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niewielkiej ilości oliwy brokuły, cukinię oraz pomidorki koktajlowe.
Na patelni ze smażenia steka rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone suszone śliwki, szczyptę soli oraz pieprzu, sok który wyciekł ze steka podczas odpoczynku po usmażeniu i cały ocet balsamiczny. Całość redukujemy do uzyskania gęstej emulsji.
Na talerzu układamy sałatę, prażone orzechy laskowe, grillowane warzywa i pokrojony na plastry stek z antrykotu. Całość polewamy sosem z octu i suszonych śliwek oraz dekorujemy kiełkami
Komentarze