Sałatka z ogórków kiszonych z sosem miodowo-musztardowym
4 porcje
20 min
Łatwe
Sałatka z kiszonych ogórków z pomidorkami koktajlowymi, cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki skropiona sosem miodowo-musztardowym to doskonały dodatek do obiadu. Prosta, bardzo szybka w przygotowaniu i pyszna.
Składniki
6 szt. - ogórków kiszonych
10-12 szt. - pomidorków koktajlowych
1 szt. - cebuli szalotki
1 szt. - cebuli młodej ze szczypiorkiem
- natka z pietruszki
8 łyżek - oliwy z oliwek
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - soku z cytryny
1 łyżka - miodu
1 łyżka - musztardy
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
233.8 kcal
Tłuszcz
20.4 g
Węglowodany
10.7 g
Błonnik
2 g
Białko
1.7 g
Sól
3 g
Sałatka z ogórków kiszonych z sosem miodowo-musztardowym
Sałatka z ogórków kiszonych z sosem miodowo-musztardowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj sos – w pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, sok z cytryny i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na jednolitą emulsję.
Ogórki pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połówki. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Warzywa umieść w misce, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
Komentarze