Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śledzie po kaszubsku z ogórkami kiszonymi i aromatycznymi przyprawami smakują znakomicie. W wielu domach to obowiązkowe danie na wigilijnym stole.

Składniki

½ kg płatów śledziowych
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
3 cebule
5 łyżek oleju roślinnego
5 suszonych śliwek
2 kiszone ogórki
1 łyżka majeranku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki

Opis wykonania

Śledzie przełóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na około 30 minut. W tym czasie  2 - 3 krotnie zmień wodę na świeżą.

Następnie śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oleju wraz z przyprawami.

Gdy cebula będzie szklista dodaj kolejno pokrojone drobno suszone śliwki, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ogórki. 

Całość podsmażaj jeszcze 3-4 minuty i odstaw do przestudzenia.

Porada

Śledzie po kaszubsku najlepiej przygotować z wyprzedzeniem. Po około 2-3 dniach smakują najlepiej.

Bosh Logo
Bosh

W dużym słoiku ułóż warstwami naprzemiennie sos oraz śledzie. Przechowuj w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Ekstra, pierwsza klasa śledzik 😉

Powiązane przepisy