Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śledzie w skandynawskim wydaniu idealne na świąteczny stół. Przepisy świąteczne to także sposób, by zaangażować w gotowanie całą rodzinę.

Składniki

500 g filetów śledziowych
1/2 l wody
2 łyżka miodu
2 łyżka białego octu winnego
6 łyżka musztardy sarepskiej
1 szklanka oleju roślinnego
1 szt. pęczek koperku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej je wodą w misce i włóż do lodówki na całą noc. Śledzie wyjmij z wody, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Do wysokiej miski lub pojemnika blendera przełóż musztardę, miód i ocet. Miód musi być płynny, w razie potrzeby lekko go podgrzej. Całość ubijaj ręcznie, mikserem lub blenderem, stopniowo dolewając olej. Gotowy sos musztardowy jest gęsty o jednolitej konsystencji. Dopraw sos solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.  Śledzie układaj warstwowo i zalewając je sosem tak, aby każdy kawałek był obtoczony w sosie.

Śledzie można moczyć w mleku. Wtedy będą delikatniejsze w smaku.

Do sosu możesz wykorzystać dowolną musztardę. Oryginalny szwedzki przepis zawiera musztardę Dijon.

Śledzie najlepiej smakują, gdy poleżą w sosie kilka godzin i wszystkie składniki się przegryzą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Śledź idealnie komponuje się z musztardą, u mnie u połączeniu jeszcze z łyżką śmietany.