


Śledzie w skandynawskim wydaniu idealne na świąteczny stół. Przepisy świąteczne to także sposób, by zaangażować w gotowanie całą rodzinę.
Doskonale odnajdą się na świątecznym stole, ale nie tylko. Śledzie w musztardzie pasują również na spotkanie w gronie przyjaciół oraz na sycąse śniadanie lub kolację.
Śledzie opłucz pod bieżąca wodą, a następnie w misce zalej je wodą i włóż do lodówki na całą noc. Śledzie wyjmij z wody, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiej miski lub pojemnika blendera przełóż musztardę, miód i ocet. Miód musi być płynny, w razie potrzeby lekko go podgrzej. Całość ubijaj ręcznie, mikserem lub blenderem stopniowo dolewając olej. Gotowy sos musztardowy jest gęsty o jednolitej konsystencji. Dopraw sos solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Śledzie układaj warstwowo i zalewając je sosem tak, aby każdy kawałek był obtoczony w sosie.
Śledzie można moczyć w mleku. Będą delikatniejsze w smaku.
Do sosu możesz wykorzystać dowolną musztardę. Oryginalny szwedzki przepis zawiera musztardę Dijon.
Śledzie najlepiej smakują, gdy poleżą w sosie kilka godzin i wszystkie składniki się przegryzą.