Śledzie w musztardzie
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej je wodą w misce i włóż do lodówki na całą noc. Śledzie wyjmij z wody, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do wysokiej miski lub pojemnika blendera przełóż musztardę, miód i ocet. Miód musi być płynny, w razie potrzeby lekko go podgrzej. Całość ubijaj ręcznie, mikserem lub blenderem, stopniowo dolewając olej. Gotowy sos musztardowy jest gęsty o jednolitej konsystencji. Dopraw sos solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Śledzie układaj warstwowo i zalewając je sosem tak, aby każdy kawałek był obtoczony w sosie.
Śledzie można moczyć w mleku. Wtedy będą delikatniejsze w smaku.
Do sosu możesz wykorzystać dowolną musztardę. Oryginalny szwedzki przepis zawiera musztardę Dijon.
Śledzie najlepiej smakują, gdy poleżą w sosie kilka godzin i wszystkie składniki się przegryzą.
Komentarze