Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Surówka z kiełkami rzodkiewki to idealne danie na wiosnę.

Składniki

0,5 główki - kapusty białej
1 szt. - selera
50 ml - śmietany kremówki
- sok z cytryny
2 łyżki - soku z cytryny
2 łyżki - cukru
100 g - kiełków rzodkiewki
200 g - rzepy
2 szt. - jabłek winnych
- sól, pieprz

Opis wykonania

Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy sól i odstawiamy na godzinę, żeby zmiękła i puściła sok.

Marchew jabłka i seler trzemy na tarce na grubych oczkach.

Rzepę obieramy i kroimy w plastry, a następnie w julienne.

Pomocny przy tych czynnościach będzie rozdrabniacz blendera.

Warzywa łączymy w misce, dodajemy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, żeby składniki się przemacerowały.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Przed podaniem dodajemy kiełki rzodkiewki i dokładnie mieszamy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bomba witamminowa, idealna na wiosnę, by obudzić ciało po zimie.
Małgorzata
Niby klasyczna surówka ale ostre kiełki fajnie podkręcają jej smak👍