Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na domową tortillę jest znacznie łatwiejszy niż może nam się początkowo wydawać. Jak samodzielnie zrobić tortillę na zimno? Zacznij od przygotowania placków.

Składniki

Składniki na placki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 – 1,5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka masła
Szczypta soli
Składniki na farsz z mięsem mielonym:
300 g drobiowego mięsa mielonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 średnia cebula
Pół czerwonej papryki
Sałata lodowa
Sól, pieprz, chilli (możesz dodać również inne ulubione przyprawy)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
587.3 kcal
Tłuszcz
11.8 g
Węglowodany
89.7 g
Błonnik
28.7 g
Białko
12 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Obie mąki przesiej do miski i dodaj sól. Powoli wlewając wodę porcjami wyrabiaj ciasto ręką. Podczas ugniatania dodawaj miękkie masło.

Tak przygotowane ciasto na tortillę owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Porada

Rodzajów farszu do domowej tortilli jest bardzo dużo. To, jakie składniki do nadzienia oraz warzywne dodatki dobierzesz, zależy wyłącznie od Twojej fantazji. 

Bosh Logo
Bosh

Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz rozpocząć przygotowywanie nadzienia do domowej tortilli. W tym celu pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w drobne paseczki czerwoną paprykę. Całość smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Do częściowo przygotowanego farszu do tortilli dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory z puszki. Całość wymieszaj , dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możesz poszatkować sałatę, którą wykorzystasz jako dodatek do tortilli.

Wyjmij z lodówki ciasto na tortillę i podziel je na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki, starając się, aby były jak najbardziej okrągłe. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Kiedy zaczną pojawiać się na nich brązowe plamki, oznacza to, że tortille są gotowe.

Na każdym z placków równomiernie rozłóż drobno pokrojoną sałatę i farsz, a następnie zawiń. Pyszna domowa tortilla gotowa! Ciesz się jej smakiem z najbliższymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych