Tortilla domowa – placki i farsz
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Tortilla domowa – placki i farsz
Tortilla domowa – placki i farsz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obie mąki przesiej do miski i dodaj sól. Powoli wlewając wodę porcjami wyrabiaj ciasto ręką. Podczas ugniatania dodawaj miękkie masło.
Tak przygotowane ciasto na tortillę owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Porada
Rodzajów farszu do domowej tortilli jest bardzo dużo. To, jakie składniki do nadzienia oraz warzywne dodatki dobierzesz, zależy wyłącznie od Twojej fantazji.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz rozpocząć przygotowywanie nadzienia do domowej tortilli. W tym celu pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w drobne paseczki czerwoną paprykę. Całość smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso stanie się miękkie.
Do częściowo przygotowanego farszu do tortilli dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory z puszki. Całość wymieszaj , dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możesz poszatkować sałatę, którą wykorzystasz jako dodatek do tortilli.
Wyjmij z lodówki ciasto na tortillę i podziel je na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki, starając się, aby były jak najbardziej okrągłe. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Kiedy zaczną pojawiać się na nich brązowe plamki, oznacza to, że tortille są gotowe.
Na każdym z placków równomiernie rozłóż drobno pokrojoną sałatę i farsz, a następnie zawiń. Pyszna domowa tortilla gotowa! Ciesz się jej smakiem z najbliższymi.
Komentarze