Tortilla domowa – placki i farsz
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Tortilla domowa – placki i farsz
Tortilla domowa – placki i farsz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obie mąki przesiej do miski i dodaj sól. Powoli wlewając wodę porcjami wyrabiaj ciasto ręką. Podczas ugniatania dodawaj miękkie masło.
Tak przygotowane ciasto na tortillę owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz rozpocząć przygotowywanie nadzienia do domowej tortilli. W tym celu pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w drobne paseczki czerwoną paprykę. Całość smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso stanie się miękkie.
Do częściowo przygotowanego farszu do tortilli dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory z puszki. Całość wymieszaj , dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możesz poszatkować sałatę, którą wykorzystasz jako dodatek do tortilli.
Wyjmij z lodówki ciasto na tortillę i podziel je na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki, starając się, aby były jak najbardziej okrągłe. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Kiedy zaczną pojawiać się na nich brązowe plamki, oznacza to, że tortille są gotowe.
Na każdym z placków równomiernie rozłóż drobno pokrojoną sałatę i farsz, a następnie zawiń. Pyszna domowa tortilla gotowa! Ciesz się jej smakiem z najbliższymi.
Komentarze