Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na domową tortillę jest znacznie łatwiejszy niż może nam się początkowo wydawać. Jak samodzielnie zrobić tortillę na zimno? Zacznij od przygotowania placków.

Składniki

Składniki na placki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 – 1,5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka masła
Szczypta soli
Składniki na farsz z mięsem mielonym:
300 g drobiowego mięsa mielonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 średnia cebula
Pół czerwonej papryki
Sałata lodowa
Sól, pieprz, chilli (możesz dodać również inne ulubione przyprawy)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
587.3 kcal
Tłuszcz
11.8 g
Węglowodany
89.7 g
Błonnik
28.7 g
Białko
12 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Obie mąki przesiej do miski i dodaj sól. Powoli wlewając wodę porcjami wyrabiaj ciasto ręką. Podczas ugniatania dodawaj miękkie masło.

Tak przygotowane ciasto na tortillę owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz rozpocząć przygotowywanie nadzienia do domowej tortilli. W tym celu pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w drobne paseczki czerwoną paprykę. Całość smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Do częściowo przygotowanego farszu do tortilli dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone pomidory z puszki. Całość wymieszaj , dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możesz poszatkować sałatę, którą wykorzystasz jako dodatek do tortilli.

Wyjmij z lodówki ciasto na tortillę i podziel je na 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki, starając się, aby były jak najbardziej okrągłe. Smaż placki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Kiedy zaczną pojawiać się na nich brązowe plamki, oznacza to, że tortille są gotowe.

Na każdym z placków równomiernie rozłóż drobno pokrojoną sałatę i farsz, a następnie zawiń. Pyszna domowa tortilla gotowa! Ciesz się jej smakiem z najbliższymi.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych