Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tagine to tradycyjne marokańskie danie, które zachwyca wyrazistym i bogatym smakiem. Połączenie wołowiny i aromatycznych przypraw gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Poznaj autentyczny przepis na marokański tagine.

Składniki

600 g mięsa wołowego (udziec, antrykot, pręga)
150 g suchej ciecierzycy
300-400 ml wody
1 puszka pomidorów krojonych
1 szt. drobno pokrojonej cebuli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
0,5 łyżeczka zataru
0,5 łyżeczka cynamonu
do smaku sól
do smażenia oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
452.8 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
30.1 g
Błonnik
40.3 g
Białko
6.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój je na ok 2-3 centymetrowe kostki. Następnie wymieszaj je z przyprawami i łyżką oliwy, odstaw na minimum godzinę, może być cała noc.

Krok 2

Większą patelnię rozgrzej, dodaj oliwy i drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj zamarynowane mięso, obsmażaj je z każdej strony na złotawy kolor. Mięso przełóż do wyższego garnka, dodaj ciecierzycę, pomidory oraz ok 200 ml wody, dodaj także soli. Całość duś ok 3 godzin na minimalnych ogniu, co jakiś czas mieszając i jeśli będzie potrzeba dodając wody. Możesz wykorzystać również piekarnik z funkcją grilla z termoobiegiem.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Pod koniec gotowania dodaj soli do smaku. Danie podawaj z kaszą bulgur.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobre, orientalne danie.
Radosław
To danie jest jak mała podróż po kulinarnym niebie
Pafwvcio
Nigdy wcześniej nie jadłem, ale dobre!