Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tagine to tradycyjne marokańskie danie, które zachwyca wyrazistym i bogatym smakiem. Połączenie wołowiny i aromatycznych przypraw gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Poznaj autentyczny przepis na marokański tagine.

Składniki

600 g mięsa wołowego (udziec, antrykot, pręga)
150 g suchej ciecierzycy
300-400 ml wody
1 puszka pomidorów krojonych
1 szt. drobno pokrojonej cebuli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
0,5 łyżeczka zataru
0,5 łyżeczka cynamonu
do smaku sól
do smażenia oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
452.8 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
30.1 g
Błonnik
40.3 g
Białko
6.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój je na ok 2-3 centymetrowe kostki. Następnie wymieszaj je z przyprawami i łyżką oliwy, odstaw na minimum godzinę, może być cała noc.

Krok 2

Większą patelnię rozgrzej, dodaj oliwy i drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj zamarynowane mięso, obsmażaj je z każdej strony na złotawy kolor. Mięso przełóż do wyższego garnka, dodaj ciecierzycę, pomidory oraz ok 200 ml wody, dodaj także soli. Całość duś ok 3 godzin na minimalnych ogniu, co jakiś czas mieszając i jeśli będzie potrzeba dodając wody. Możesz wykorzystać również piekarnik z funkcją grilla z termoobiegiem.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Pod koniec gotowania dodaj soli do smaku. Danie podawaj z kaszą bulgur.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobre, orientalne danie.
Radosław
To danie jest jak mała podróż po kulinarnym niebie
Pafwvcio
Nigdy wcześniej nie jadłem, ale dobre!