Tagine wołowy
![Tagine wołowy](https://akademiasmaku.pl/storage/8163/conversions/tagine-wolowy-5361-single.webp)
4 porcje
240 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Tagine wołowy
Tagine wołowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10983/conversions/NdQIV8PRrDNvsj-thumb.webp)
Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój je na ok 2-3 centymetrowe kostki. Następnie wymieszaj je z przyprawami i łyżką oliwy, odstaw na minimum godzinę, może być cała noc.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10984/conversions/utGY3nrQTX3fUo-thumb.webp)
Większą patelnię rozgrzej, dodaj oliwy i drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj zamarynowane mięso, obsmażaj je z każdej strony na złotawy kolor. Mięso przełóż do wyższego garnka, dodaj ciecierzycę, pomidory oraz ok 200 ml wody, dodaj także soli. Całość duś ok 3 godzin na minimalnych ogniu, co jakiś czas mieszając i jeśli będzie potrzeba dodając wody. Możesz wykorzystać również piekarnik z funkcją grilla z termoobiegiem.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10985/conversions/MpXovZD5LTjVlW-thumb.webp)
Pod koniec gotowania dodaj soli do smaku. Danie podawaj z kaszą bulgur.
Komentarze