Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tagliatelle gyros z grillowaną papryką i selerem naciowym

Tagliatelle gyros z grillowaną papryką i selerem naciowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciągle tylko gyros do kurczaka, sałatki gyros itp, a czemu nie z makaronem tagliatelle na przykład? A do tego ten aromat grillowanej papryki ... mniam

Składniki

300 g makaron tagliatelle
500 g udziec z indyka lub łopatka wieprzowa
2 szt. papryka czerwona
2-3 szt. seler naciowy
1 szt. pomidory w puszce
1 szklanka sok pomidorowy
1 szt. cebula
1-2 łyżka przyprawa gyros
2-3 łyżka olej
sól, pieprz wg uznania

Opis wykonania

Łopatkę (lub inne mięso) pokroić w drobniutką kostkę i wymieszać z przyprawą gyros, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Paprykę grillować w piekarniku, aż skórka będzie przypalona z każdej strony, następnie włożyć ją do woreczka foliowego i szczelnie zamknąć. Kiedy ostygnie obrać ze skórki i pokroić w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki, chili (wg. uznania) i dusić ok. 15 minut. Kiedy sos się zredukuje dodać sok pomidorowy i dusić jeszcze jakieś 15 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić następne 10 minut. Selera pokroić w cienkie plasterki i dodać do sosu, dusić maksymalnie 10-15 – seler ma być al'dente, chrupiący. Makaron ugotować al dente , skropić oliwą, wyłożyć na talerze i dodać sos, na wierzch zetrzeć parmezan lub inny ostry ser.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych