Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyśmienita i lekko ostra tajska zupa.

Składniki

250 g fileta z kurczaka
100 g makaronu
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki pasty Tom Yum
3 łyżki oleju sezamowego, z orzeszków ziemnych lub kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 puszki grzybów słomianych lub ok. 10 pieczarek
1 łyżka słodkiej papryki
sok z 1 limonki
1 cebulka dymka
2 ząbki czosnku
5 cm łodygi trawy cytrynowej
3 cm kawałek imbiru
5-6 liści limonki kaffir
listki kolendry do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
955 kcal
Tłuszcz
60 g
Węglowodany
76.5 g
Błonnik
39.4 g
Białko
5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Kuchnia azjatycka kształtowana jest przez wiele wpływów, jednak spójnym elementem we wszystkich krajach są intensywne, orientalne przyprawy. Zupa Tom Yum z kurczakiem zachwyca smakiem i aromatem.

Opis przygotowania:

  1. Czosnek rozgnieć nożem, imbir obierz i posiekaj drobno razem z czosnkiem i trawą cytrynową. Grzyby słomiane odsącz z zalewy. Jeśli używasz pieczarek, to ich kapelusze pokrój w półplasterki, a trzonki w kostkę. Kurczaka pokrój w cienkie i krótkie paski - idealne na jeden kęs.
  2. W woku lub dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, imbir oraz grzyby. Po około 5 minutach całość zalej bulionem. Po chwili dodaj mleko kokosowe, sos rybny oraz pastę Tom Yum.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz płomień i dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, paprykę oraz kurczaka.
  4. W osobnym garnku ugotuj makaron.
  5. Zupę gotuj do momentu, aż kurczak straci swój różowy odcień - około 5-10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.
  6. Po ściągnięciu zupy z ognia dodaj sok z limonki.
  7. Gotową zupę podawaj na ciepło z makaronem i posypaną dymką i kolendrą.

TIP DIETETYCZNY

  • Aby zupa miała bardziej kwaskowy posmak dodaj więcej soku z limonki.
  • Jeśli lubisz ostre zupy słodką paprykę możesz zamienić na papryczkę chilli.
  • Liście limonki kaffir nie są konieczne- można je pominąć. Z kolei świeżą trawę cytrynową możesz zamienić na suszoną.
  • Dla złagodzenia smaku do zupy można dodać również świeże pomidory oraz paprykę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda pysznie. Myślę że kiedyś spróbuję