Wyśmienita i lekko ostra tajska zupa.
Kuchnia azjatycka kształtowana jest przez wiele wpływów, jednak spójnym elementem we wszystkich krajach są intensywne, orientalne przyprawy. Zupa Tom Yum z kurczakiem zachwyca smakiem i aromatem.
Opis przygotowania:
- Czosnek rozgnieć nożem, imbir obierz i posiekaj drobno razem z czosnkiem i trawą cytrynową. Grzyby słomiane odsącz z zalewy. Jeśli używasz pieczarek, to ich kapelusze pokrój w półplasterki, a trzonki w kostkę. Kurczaka pokrój w cienkie i krótkie paski - idealne na jeden kęs.
- W woku lub dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, imbir oraz grzyby. Po około 5 minutach całość zalej bulionem. Po chwili dodaj mleko kokosowe, sos rybny oraz pastę Tom Yum.
- Całość doprowadź do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz płomień i dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, paprykę oraz kurczaka.
- W osobnym garnku ugotuj makaron.
- Zupę gotuj do momentu, aż kurczak straci swój różowy odcień - około 5-10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.
- Po ściągnięciu zupy z ognia dodaj sok z limonki.
- Gotową zupę podawaj na ciepło z makaronem i posypaną dymką i kolendrą.
TIP DIETETYCZNY
- Aby zupa miała bardziej kwaskowy posmak dodaj więcej soku z limonki.
- Jeśli lubisz ostre zupy słodką paprykę możesz zamienić na papryczkę chilli.
- Liście limonki kaffir nie są konieczne- można je pominąć. Z kolei świeżą trawę cytrynową możesz zamienić na suszoną.
- Dla złagodzenia smaku do zupy można dodać również świeże pomidory oraz paprykę.