Zupa Tom Yum
 
                                            2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Wyśmienita i lekko ostra tajska zupa.
                
                Składniki
250 g fileta z kurczaka
                                                            100 g makaronu
                                                            1 litr bulionu warzywnego
                                                            1  puszka mleka kokosowego
                                                            2 łyżki pasty Tom Yum
                                                            3 łyżki oleju sezamowego, z orzeszków ziemnych lub kokosowego
                                                            2 łyżki sosu rybnego
                                                            1/2 puszki grzybów słomianych lub ok. 10 pieczarek
                                                            1 łyżka słodkiej papryki
                                                            sok z 1 limonki
                                                            1 cebulka dymka
                                                            2 ząbki czosnku
                                                            5 cm łodygi trawy cytrynowej
                                                            3 cm kawałek imbiru
                                                            5-6 liści limonki kaffir
                                                            listki kolendry do dekoracji
                                                    Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                955 kcal
                            Tłuszcz
                                60 g
                            Węglowodany
                                76.5 g
                            Błonnik
                                39.4 g
                            Białko
                                5 g
                            Sól
                                1.5 g
                            Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kuchnia azjatycka kształtowana jest przez wiele wpływów, jednak spójnym elementem we wszystkich krajach są intensywne, orientalne przyprawy. Zupa Tom Yum z kurczakiem zachwyca smakiem i aromatem.
Opis przygotowania:
- Czosnek rozgnieć nożem, imbir obierz i posiekaj drobno razem z czosnkiem i trawą cytrynową. Grzyby słomiane odsącz z zalewy. Jeśli używasz pieczarek, to ich kapelusze pokrój w półplasterki, a trzonki w kostkę. Kurczaka pokrój w cienkie i krótkie paski - idealne na jeden kęs.
- W woku lub dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, imbir oraz grzyby. Po około 5 minutach całość zalej bulionem. Po chwili dodaj mleko kokosowe, sos rybny oraz pastę Tom Yum.
- Całość doprowadź do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz płomień i dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, paprykę oraz kurczaka.
- W osobnym garnku ugotuj makaron.
- Zupę gotuj do momentu, aż kurczak straci swój różowy odcień - około 5-10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.
- Po ściągnięciu zupy z ognia dodaj sok z limonki.
- Gotową zupę podawaj na ciepło z makaronem i posypaną dymką i kolendrą.
TIP DIETETYCZNY
- Aby zupa miała bardziej kwaskowy posmak dodaj więcej soku z limonki.
- Jeśli lubisz ostre zupy słodką paprykę możesz zamienić na papryczkę chilli.
- Liście limonki kaffir nie są konieczne- można je pominąć. Z kolei świeżą trawę cytrynową możesz zamienić na suszoną.
- Dla złagodzenia smaku do zupy można dodać również świeże pomidory oraz paprykę.
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
                     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze