Tort z porów
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Tort na cieście kruchym, z porami, boczkiem i polewą ze śmietany i kolendry.
Składniki
Ciasto kruche:
250 g razowej mąki pszennej
1/4 łyżeczka soli
jajko
50 ml wody
125 g masła
Obłożenie:
150 g boczku pociętego na bardzo wąskie paski (bekon)
1 łyżka masła
700 g pora pokrojonego w plasterki o grubości 0,5 cm
sól i świeżo zmielony pieprz
Polewa:
jajka
200 ml śmietany
sól, pieprz
mielona kolendra
forma sprężynowa o średnicy 26 cm
Tort z porów
Tort z porów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na sprężystą masę. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na dnie formy sprężynowej. Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić go przy brzegu ciasta w formie na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem (spod w formie) w wielu miejscach i na ok. 30 minut odstawić w zimne miejsce. Boczek pokroić na paski o szerokości 1 cm i podsmażyć na patelni. Wyjąć boczek i odłożyć do ostygnięcia. Pory poddusić na patelni z masłem przy średnim grzaniu, posolić i popieprzyć. Pozostawić pory aby nieco ostygły. Rozłożyć pory równomiernie na kruchym cieście. Połączyć jaja ze śmietaną w celu uzyskania polewy. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą i polać pory. Rozłożyć boczek i piec tort z porów w podany sposób.
Sposób nastawania: gorące powietrze 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, ok. 30 minut.
Komentarze