Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort z porów

Opis wykonania

Tort na cieście kruchym, z porami, boczkiem i polewą ze śmietany i kolendry.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na sprężystą masę. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na dnie formy sprężynowej. Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić go przy brzegu ciasta w formie na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem (spod w formie) w wielu miejscach i na ok. 30 minut odstawić w zimne miejsce. Boczek pokroić na paski o szerokości 1 cm i podsmażyć na patelni. Wyjąć boczek i odłożyć do ostygnięcia. Pory poddusić na patelni z masłem przy średnim grzaniu, posolić i popieprzyć. Pozostawić pory aby nieco ostygły. Rozłożyć pory równomiernie na kruchym cieście. Połączyć jaja ze śmietaną w celu uzyskania polewy. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą i polać pory. Rozłożyć boczek i piec tort z porów w podany sposób.
Sposób nastawania: gorące powietrze 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, ok. 30 minut.