Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna wariacja na temat tuńczyka.

Składniki

350 g tuńczyk
2 łyżka oliwa z oliwek
1/2 szt. mango
1 szt. ogórek zielony
1 garść kolendra
250 ml woda
150 ml sos sojowy
150 ml brandy
2 szt. gwiazdki anyżu
25 g imbir
1 szt. trawa cytrynowa
150 ml sok z pomarańczy
ćwierć szt. skórka z pomarańczy

Opis wykonania

Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty wasabi Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry. Ułożyć na talerzu. Skropić odrobiną marynaty. Tuńczyka pokroić w równe kawałki i ułożyć na mango i ogórku. Udekorować listkami kolendry i sosem wasabi. Można posypać prażonym sezamem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam ciekawsze dania! Niebo w gębie 😊