Lekki i rozgrzewający gulasz to doskonała propozycja na wegetariański obiad.
Podczas gotowania aromat unosi się w całej kuchni przyciągając głodnych domowników. Gulasz z batatami zasmakuje i pozytywnie zaskoczy nawet miłośników wyłącznie mięsnych obiadów.
Opis przygotowania:
- Wszystkie warzywa obierz, a następnie pokrój. Bataty w kostkę, marchew w plasterki, paprykę w słupki, a fenkuła w ósemki. Liście jarmużu oczyść ze zdrweniałych i grubych łodyg.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z dodatkiem płatków chilli i reszty przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodaj jarmuż, marchew oraz fenkuła. Po około 10 minutach zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut.
- Gdy warzywa, a szczególnie marchew, zmiękną dodaj fasolę, ciecierzycę oraz puszkę pomidorów. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut. Bataty i marchew powinny być już miękkie.
- Gotowy gulasz podaj z kaszą kuskus oraz listkami kolendry.
TIP DIETETYCZNY
- Do gulaszu można dodawać również suszone owoce np. żurawinę.
- Gulasz doskonale smakuje również z dodatkiem rzepy.
- Jarmuż można zamienić na szpinak, roszponkę lub rukolę.