Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki i rozgrzewający gulasz to doskonała propozycja na wegetariański obiad.

Składniki

2 duże bataty
200 g liści jarmużu
2 szklanki bulionu warzywnego
300 g kaszy kuskus
1 mały fenkuł
1 puszka pomidorów
1 puszka czarnej fasoli
1 puszka ciecierzycy
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 czerwone cebule
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta cynamonu
szczypta garam masala
szczypta kuminu
szczypta płatków chilli
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Podczas gotowania aromat unosi się w całej kuchni przyciągając głodnych domowników. Gulasz z batatami zasmakuje i pozytywnie zaskoczy nawet miłośników wyłącznie mięsnych obiadów.

Opis przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obierz, a następnie pokrój. Bataty w kostkę, marchew w plasterki, paprykę w słupki, a fenkuła w ósemki. Liście jarmużu oczyść ze zdrweniałych i grubych łodyg.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z dodatkiem płatków chilli i reszty przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodaj jarmuż, marchew oraz fenkuła. Po około 10 minutach zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut.
  3. Gdy warzywa, a szczególnie marchew, zmiękną dodaj fasolę, ciecierzycę oraz puszkę pomidorów. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut. Bataty i marchew powinny być już miękkie.
  4. Gotowy gulasz podaj z kaszą kuskus oraz listkami kolendry.

TIP DIETETYCZNY

  • Do gulaszu można dodawać również suszone owoce np. żurawinę.
  • Gulasz doskonale smakuje również z dodatkiem rzepy.
  • Jarmuż można zamienić na szpinak, roszponkę lub rukolę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo fajna propozycja jednogarnkowego wege dania :)
Radosław
Guasz i bataty? Brzmi ciekawie