Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Warzywny gulasz z batatami

Opis wykonania

Lekki i rozgrzewający gulasz to doskonała propozycja na wegetariański obiad.

Podczas gotowania aromat unosi się w całej kuchni przyciągając głodnych domowników. Gulasz z batatami zasmakuje i pozytywnie zaskoczy nawet miłośników wyłącznie mięsnych obiadów.

Opis przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obierz, a następnie pokrój. Bataty w kostkę, marchew w plasterki, paprykę w słupki, a fenkuła w ósemki. Liście jarmużu oczyść ze zdrweniałych i grubych łodyg.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z dodatkiem płatków chilli i reszty przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodaj jarmuż, marchew oraz fenkuła. Po około 10 minutach zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut.
  3. Gdy warzywa, a szczególnie marchew, zmiękną dodaj fasolę, ciecierzycę oraz puszkę pomidorów. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut. Bataty i marchew powinny być już miękkie.
  4. Gotowy gulasz podaj z kaszą kuskus oraz listkami kolendry.

TIP DIETETYCZNY

  • Do gulaszu można dodawać również suszone owoce np. żurawinę.
  • Gulasz doskonale smakuje również z dodatkiem rzepy.
  • Jarmuż można zamienić na szpinak, roszponkę lub rukolę.

Bosch do kuchni