Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami
4 porcje
50 min
Średnie
Wołowina przyprawiona dużą ilością garam masala i curry spędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać.
Składniki
1 łyżeczka curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra
2 łyżka garam masala
2 łyżka masło
500 g wołowina
2 szt. szalotka
0,5 szt. por
2 szt. żółta papryka
50 g migdały w płatkach
240 g cieciorka z puszki
400 ml mleczko kokosowe tłuste
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy mieszankę przypraw. Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały w płatkach.
Komentarze