Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)
3 porcje
30 min
Łatwe
Zupa posiada pyszny, łagodny smak, a jej delikatną słodycz przełamałam pikantnymi przyprawami,
Składniki
1 l wywar jarzynowy
1 szt. kukurydza konserwowa
1 szt. cebula
2-3 łyżka olej/masło
1/2 łyżeczka papryka słodka
1/2 łyżeczka papryka ostra
1 szczypta gałka muszaktołowa
1-2 szczypta kurkuma
1/3-1/2 łyżeczka sól
1/4-1/2 łyżeczka pieprz
2-3 garść groszek ptysiowy
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła/oleju. Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut. Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym.
Komentarze