Zupa krem z pieczonego czosnku
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Zupa krem z pieczonego czosnku
Zupa krem z pieczonego czosnku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min, alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert.
Komentarze