Zupa z pasternakiem i jabłkiem
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Zupa z pasternakiem i jabłkiem
Zupa z pasternakiem i jabłkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma znacznie delikatniejszy smak. Dodane w przepisie przyprawy podkreślą łagodność pasternaku, jednocześnie lekko rozgrzewając od środka, co jest szczególnie pożądane w chłodniejsze, jesienne dni.
Opis wykonania
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłko podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę i pasternak podsmaż z dodatkiem curry na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj bulion, jabłko i pozostałe przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj masło i zmiksuj całość na gładki krem. Gotową zupę podawaj samą, z jogurtem lub z mlekiem.
TIP
Dodając słodkie jabłko całkowicie odmienisz charakter zupy.
Zupa doskonale smakuje z mlekiem sojowym.
Jeśli wolisz zupy o wyrazistym smaku, połowę pasternaku możesz zamienić na korzeń pietruszki.
Komentarze