Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z pasternakiem i jabłkiem

Opis wykonania

Delikatna w smaku i jednocześnie rozgrzewająca zupa, idealna na chłodniejsze dni. Zdrowe zupy to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia.

Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma znacznie delikatniejszy smak. Dodane w przepisie przyprawy podkreślą łagodność pasternaku, jednocześnie lekko rozgrzewając od środka, co jest szczególnie pożądane w chłodniejsze, jesienne dni.

Opis wykonania

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłko podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę i pasternak podsmaż z dodatkiem curry na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj bulion, jabłko i pozostałe przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj masło i zmiksuj całość na gładki krem. Gotową zupę podawaj samą, z jogurtem lub z mlekiem.

TIP

Dodając słodkie jabłko całkowicie odmienisz charakter zupy.
Zupa doskonale smakuje z mlekiem sojowym.
Jeśli wolisz zupy o wyrazistym smaku, połowę pasternaku możesz zamienić na korzeń pietruszki.