


Najlepsza pomidorowa na świecie? Pewnie każdy z nas ma swój smak, jednak zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. To aromatyczne i łagodne danie, warto spróbować!
Pomidory wrzuć do dużego naczynia, zalej wrzątkiem, po 3 min odlej wodę.
Zdejmij skórę, usuń twarde części i pokrój pomidory na małe kawałki.
Tak przygotowane pomidory wrzuć do garnka, dolej trochę wody i doprowadź do wrzenia na płycie grzewczej.
Ugotowane pomidory zmiksuj na jednolitą masę używając blendera. Można także przetrzeć pomidory przez sito, niestety zostają wtedy oddzielone nasiona, które ja osobiście lubię mieć w zupie.
Do zmiksowanych/przetartych pomidorów dodaj bulion, doprowadź do wrzenia.
Dopraw do smaku, a następnie dodaj śmietany.
Podawaj z grzankami i świeżą bazylią.