Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Babeczki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Babeczki są ciastkami wypiekanymi w foremkach, w kształcie ściętego stożka. Przypominają miniaturową formę babki piaskowej. Babeczki można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejsze z nich to babeczki wykonane z ciasta drożdżowego, olejowego lub biszkoptowo-tłuszczowego, jak cupcake czy muffinki. Popularne są również babeczki z ciasta kruchego ze słodkim nadzieniem lub tartaletki do wypełnienia owocami i bitą śmietaną.

Rodzaje babeczek

Przepisów na babeczki jest bardzo wiele. Najchętniej wybierane, to babeczki czekoladowe, babeczki z kremem czy babeczki marchewkowe. Te ostatnie doskonale sprawdzą się jako fit muffinki na deser. Z kolei babeczki z kremem można przygotować w różnych wariantach smakowych – dobrze będą się komponować zarówno z nadzieniem waniliowym, czekoladowym, jak i owocowym.

Jak zrobić babeczki?

Przepis na szybkie babeczki można wykonać w niecałe 15 minut, a już po godzinie rozkoszować się ich słodkim smakiem.  Do przygotowania babeczek potrzebna jest mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i w zależności od oczekiwań można dodać kakao. Do tego jajko, olej, szklankę mleka. W jednej misce należy połączyć i wymieszać ze sobą suche składniki, a w drugiej składniki mokre. Po wymieszaniu obu części ze sobą należy wsadzić masę ciasta do papierowych papilotek lub do formy na muffinki. Babeczki należy piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut.

Wypieki można urozmaicić kawałkami czekolady, które trzeba wprowadzić w masę ciasta przed włożeniem jej do foremek. Czekolada rozpuści się wewnątrz babeczek, które można dodatkowo pokryć lukrem, kremem lub posypką.