Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bulion

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Zupa szpinakowa
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Sałatka bawarska
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

160 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Forszmak
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Rozsolnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

102 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Kartoflanka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Krem z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.67

Zupa z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.89

Chinkali
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67

Zupa z sałaty
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.08

 

Bulion, zwany również wywarem, to nic innego jak esencja warzywna lub mięsno-warzywna, stanowiąca bazę do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Jest ona bardzo aromatyczna i pełna wartości odżywczych, powstaje poprzez długie gotowanie wybranych składników. Najbardziej uniwersalny jest wywar warzywny, który sprawdzi się także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Bulion – przepis

Smak i aromat bulionu będzie zależał od jego składników. Na klasyczny bulion warzywny potrzebne będą takie warzywa jak: cebula, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, kawałek kapusty (np. włoskiej), a także przyprawy i zioła: natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Opcjonalnie do wywaru można dodać suszone grzyby. Cebulę należy obrać i opalić, wszystkie składniki zalać wodą, zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu przez min. 1,5 h.

Gotowy bulion można zamrozić. Bulion drobiowy natomiast to prawdziwy, aromatyczny rosół. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzą się udka i skrzydełka z kurczaka, w towarzystwie włoszczyzny. Ważne, by mięso wraz z warzywami zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zebrać pojawiającą się na wierzchu pianę. Taki wywar gotujemy również na małym ogniu, najlepiej ok. 3-4 h. Klarowny bulion uzyskamy poprzez przecedzenie wywaru przez sitko.