Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z fasolki szparagowej według bardzo prostego przepisu to szybkie danie obiadowe, które zrobisz w pół godziny. Delikatna, kremowa i sycąca zupa sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas wizyty gości, w roli pierwszego dania. Z chrupiącymi grzankami i aromatyczną pietruszką nie tylko pięknie wygląda, ale także niesamowicie smakuje. Wypróbuj prosty przepis na zupę krem z fasolki szparagowej – szybkie i smaczne danie dla całej rodziny.

Składniki

1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450g)
1 litr bulionu warzywnego (może być również mięsny)
3 średnie ziemniaki
Niewielki kawałek selera lub średnia pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Natka pietruszki
100g śmietany 18%
1 łyżka masła
Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
203.5 kcal
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
22.6 g
Błonnik
6.5 g
Białko
5.2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na maśle aż się zeszkli.

Selera/pietruszkę oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh

Do gorącego bulionu włóż pokrojone warzywa i gotuj około 10 minut, następnie dodaj fasolkę szparagową. Całość gotuj dalej aż do miękkości na wolnym ogniu.

Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i pieprz, dopraw według uznania i zestaw z ognia.

Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodawaj powoli do garnka z zupą dokładnie mieszając, aby nie porobiły się grudki.

Całość zmiksuj blenderem na gładką masę i ponowie zagotuj.

Zupę podawaj z odrobiną śmietany i posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Możesz również dodać pszenne lub pełnoziarniste grzanki, aby zupa krem  była bardziej treściwa.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.33, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Fajna zupka, polecam!