Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33 (Liczba ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z fasolki szparagowej według bardzo prostego przepisu to szybkie danie obiadowe, które zrobisz w pół godziny. Delikatna, kremowa i sycąca zupa sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas wizyty gości, w roli pierwszego dania. Z chrupiącymi grzankami i aromatyczną pietruszką nie tylko pięknie wygląda, ale także niesamowicie smakuje. Wypróbuj prosty przepis na zupę krem z fasolki szparagowej – szybkie i smaczne danie dla całej rodziny.

Składniki

1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450g)
1 litr bulionu warzywnego (może być również mięsny)
3 średnie ziemniaki
Niewielki kawałek selera lub średnia pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Natka pietruszki
100g śmietany 18%
1 łyżka masła
Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
203.5 kcal
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
22.6 g
Błonnik
6.5 g
Białko
5.2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na maśle aż się zeszkli.

Selera/pietruszkę oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh

Do gorącego bulionu włóż pokrojone warzywa i gotuj około 10 minut, następnie dodaj fasolkę szparagową. Całość gotuj dalej aż do miękkości na wolnym ogniu.

Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i pieprz, dopraw według uznania i zestaw z ognia.

Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodawaj powoli do garnka z zupą dokładnie mieszając, aby nie porobiły się grudki.

Całość zmiksuj blenderem na gładką masę i ponowie zagotuj.

Zupę podawaj z odrobiną śmietany i posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Możesz również dodać pszenne lub pełnoziarniste grzanki, aby zupa krem  była bardziej treściwa.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.33, Liczba ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Fajna zupka, polecam!