Bulion
Bulion, zwany również wywarem, to nic innego jak esencja warzywna lub mięsno-warzywna, stanowiąca bazę do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Jest ona bardzo aromatyczna i pełna wartości odżywczych, powstaje...
Czytaj więcej
Bulion, zwany również wywarem, to nic innego jak esencja warzywna lub mięsno-warzywna, stanowiąca bazę do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Jest ona bardzo aromatyczna i pełna wartości odżywczych, powstaje poprzez długie gotowanie wybranych składników. Najbardziej uniwersalny jest wywar warzywny, który sprawdzi się także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Bulion – przepis
Smak i aromat bulionu będzie zależał od jego składników. Na klasyczny bulion warzywny potrzebne będą takie warzywa jak: cebula, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, kawałek kapusty (np. włoskiej), a także przyprawy i zioła: natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Opcjonalnie do wywaru można dodać suszone grzyby. Cebulę należy obrać i opalić, wszystkie składniki zalać wodą, zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu przez min. 1,5 h.
Gotowy bulion można zamrozić. Bulion drobiowy natomiast to prawdziwy, aromatyczny rosół. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzą się udka i skrzydełka z kurczaka, w towarzystwie włoszczyzny. Ważne, by mięso wraz z warzywami zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zebrać pojawiającą się na wierzchu pianę. Taki wywar gotujemy również na małym ogniu, najlepiej ok. 3-4 h. Klarowny bulion uzyskamy poprzez przecedzenie wywaru przez sitko.