Buraki
Znane przede wszystkim z zawartości żelaza, są znakomitym produktem, który można w kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można je jeść na surowo, gotować, piec a nawet stosować jako składnik zdrowych deserów.
Buraki – właściwości
Choć przyjęło się, że buraki zawierają dużą ilość żelaza, to nie ono jest ich głównym dobroczynnym składnikiem. Buraki to przede wszystkim kwas foliowy i witamina C. Zawierają także mocne przeciwutleniacze i pozytywnie wpływają na układ krwionośny. W burakach znajdziemy wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor, sód, a także rzadko występujące rubid i cez. A do tego wszystkiego – małą ilość kalorii.
Buraki – przepisy
Buraki mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W Polsce jedną z najpopularniejszych zup jest barszcz czerwony z buraków. Często buraki podajemy również w formie surówki do dań mięsnych. Ciekawym i prostym rozwiązaniem jest sałatka z buraków, jabłek i cebuli – składniki należy pokroić, a następnie wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Słodkawy smak buraków sprawdzi się również do przygotowania bezglutenowego brownie – po dodaniu kakao, ciasto będzie czekoladowe i wilgotne.