Chleb domowy
Przepis na chleb domowy jest dziś niemal na wagę złota. Coraz więcej osób decyduje się bowiem na wypikanie chleba w domowym zaciszu. Nic dziwnego – prosty chleb domowy przywodzi na myśl smak błogiego dzieciństwa, roztaczając niepowtarzalny zapach w całym domu. Można zjadać go samego lub z dodatkiem masła.
Chleb domowy na zakwasie
By go upiec, potrzebny będzie oczywiście zakwas. Zakwas na chleb domowy przygotujemy z mąki żytniej lub razowej typu 2000 oraz wody. Do wyparzonego naczynia wsypujemy pół szklanki mąki i dodajemy pół szklanki wody – przegotowanej lub z filtra. Składniki mieszamy, najlepiej sparzoną, drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką tak, by zapewnić zaczynowi dostęp powietrza. Miksturę odkładamy w ciepłe miejsce na dobę, a przez kolejnych ok. 5 dni dodajemy do niej znów po pół szklanki wody i mąki, mieszając. Następnie zakwas zakręcamy w słoiku i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Dzień przed pieczeniem chleba zakwas należy wyciągnąć, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy należy go „dokarmić”. Do przygotowania chleba, na dwa bochenki, potrzebne będzie ok. 300 gram zakwasu, kilogram mąki, ok. 2/3 litra wody, sól oraz opcjonalnie oliwa z oliwek i ulubione ziarna.