Deserek z ryżem kokosowym i owocami leśnymi.
2 porcje
40 min
Średnie
Zdrowy deser dla smakoszy. Słodkawy, kokosowy smak ryżu, doskonale współgra i kontrastuje z owocowym musem.
Składniki
1/2 szklanka ryż
1 szklanka mleczko kokosowe
1/2 kg mrożone owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody, truskawki)
3 łyżka cukier trzcinowy
Deserek z ryżem kokosowym i owocami leśnymi.
Deserek z ryżem kokosowym i owocami leśnymi.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy w mleczku kokosowym, w razie potrzeby dolewając mleka lub wody. Jeśli mleczko kokosowe nie jest słodkie dodajemy troszkę cukru.
Cukier karmelizujemy na patelni. Dodajemy owoce, rozdrabniając je, gdy będą miękkie.
Nakładamy warstwowo, raz ryż kokosowy, raz owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi i migdałami. Dekorujemy jadalnymi kwiatami i miętą.
Smacznego!
Komentarze