Kasza jaglana
Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa, które uprawiano już w czasach neolitu. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i dostarcza organizmowi krzem – rzadko występujący w produktach spożywczych pierwiastek, który pomaga w leczeniu stawów. Dlaczego jeszcze warto włączyć kaszę jaglaną do codziennego jadłospisu? Bo zawiera witaminy z grupy B, mnóstwo składników mineralnych oraz jest bogata w antyoksydanty. Szczególnie poleca się ją osobom po operacjach oraz dzieciom. Drobno zmielona może również posłużyć jako zdrowy zamiennik mąki.
Dania z kaszy jaglanej doskonałe o każdej porze dnia
Kasza, niezależnie od jej rodzaju, głównie kojarzona jest z posiłkami obiadowymi. Zwyczajowo stanowi dodatek węglowodanowy na talerzu. Jednakże kasza jaglana jest na tyle uniwersalnym produktem, że nie warto ograniczać jej wykorzystania wyłącznie do obiadu. Ziarna prosa doskonale komponują się z wieloma warzywami, owocami czy przyprawami. Pozwala to na wykorzystanie kaszy jaglanej w przepisach na śniadania, dania obiadowe, przekąski, lunche oraz kolacje. Dzięki tak szerokiej gamie możliwości z łatwością unikniesz monotonii w kuchni mimo wykorzystywania za każdym razem tych samych bazowych składników.
Kasza jaglana – najciekawsze przepisy
Sposobów przygotowania kaszy jaglanej jest wiele. Sprawdza się w wielu kuchniach świata, również w tych orientalnych. Można ją z powodzeniem wykorzystać do puddingów, sałatek, deserów, ciast, ciasteczek, batoników, musów, zup, kremów, naleśników, kopytek, pierogów, zapiekanek, kotletów czy spodu do pizzy i tak dalej, i tak dalej. Z ugotowanej kaszy można przygotować nawet pastę do pieczywa. Rozdrobniona i ugotowana sprawdzi się również jako składnik farszu do makaronów, warzyw, sakiewek czy pierogów - obiad z kaszą jaglaną możesz przyrządzić na wiele sposobów. Zainspiruj się także przepisami na desery i ciasta z kaszy jaglanej.