Konfitury
Konfitury z owoców to smaczne, zdrowe przetwory, królujące na polskich stołach od lat. Oprócz nieziemskiego smaku, ich nieocenioną zaletą jest pozytywny wpływ na odporność. To właśnie one pomagają dostarczyć naszym organizmom cennych witamin, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, gdy nietrudno o infekcje.
Konfitury owocowe – charakterystyka
Do przyrządzania konfitur używamy całych bądź sporych cząstek owoców. Przeważnie wybieramy słodkie owoce, takie jak: morele, czereśnie czy śliwki. Aczkolwiek równie dobrze sprawdzają się nieco bardziej stonowane: maliny, jeżyny, aronia, porzeczki bądź jagody. W ostatecznym wymiarze nie ma to aż tak dużego znaczenia, ponieważ i tak owoce są gotowane w bardzo słodkim syropie. Zwykle zawiera on aż 60 – 70 % cukru. Czasami zamiennie używa się zagęszczonego soku z winogron. W obu wersjach możemy liczyć na sporą dawkę słodyczy.
Przepisy na konfitury podają, że gotujemy je dłużej niż dżemy. Czasem to nawet kilkuetapowy proces z przerwami, który najlepiej jest przeprowadzać w szerokich, płaskich naczyniach. Już ugotowane konfitury przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach, które nie tylko kuszą zawartością, ale też cieszą oko.
Jeśli nie jesteś fanem owoców lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, warto zainwestować energię i czas w konfitury z warzyw. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się o nich więcej!