Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kuchnia polska

Tagi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Choć lubimy podróże po świecie, także te kulinarne, dania kuchni polskiej to smak dzieciństwa, do którego wracamy z przyjemnością. Tradycyjne dania kuchni polskiej to potrawy goszczące na stole mamy i babci, ale też przepisy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Jak odchudzić kuchnię polską?

Pierogi, dania z kaszy i ziemniaków, kapusta, a także dania z wykorzystaniem lokalnych warzyw to smakołyki, które oferuje kuchnia polska. Przepisy tradycyjne wprawdzie nie należą do najlżejszych, ale ich nowoczesne modyfikacje pozwalają zachować tradycyjny smak przy mniejszej kaloryczności, np. zastępując białą mąkę na pierogi mieszanką białej i razowej. Tradycyjny rosół można przygotować w wersji light, a do zabielania zupy użyć jogurtu lub wyeliminować zasmażkę, z której słynie kuchnia polska.

Różnorodność kuchni polskiej

Najlepsze przepisy na tradycyjne potrawy to te, które gościły na rodzinnym stole, dlatego wiele dań w zależności od regionu może nieco różnić się smakiem albo składnikami – należy do nich np. zupa ogórkowa, która w Małopolsce serwowana jest z ryżem, a w pozostałych regionach z ziemniakami. Odmienne potrawy wigilijne w różnych zakątkach kraju to dowód na ogromne zróżnicowanie kuchni polskiej. Z czego słynie kuchnia polska na świecie? Niezrównany chleb i kiełbasa to produkty, które kojarzą się z kuchnią polską. Naszymi tradycyjnymi daniami są także gołąbki, bigos, schabowy i ogórki kiszone, dania z buraków oraz leśnych grzybów.