Zupa meksykańska z mięsem mielonym
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zupa meksykańska będzie idealnym pomysłem na przygotowanie kolacji dla osób, które lubią nieco bardziej pikantne potrawy. Jest to zatem doskonały pomysł na zimowe wieczory, by móc się nieco rozgrzać i zjeść coś pysznego.
Składniki
400-500 g mięsa mielonego (najlepiej drobiowe)
1 szt. cebuli
1 l bulionu warzywnego
1 opakowanie przecieru pomidorowego
1 szt. papryki czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
do smaku papryka ostra, słodka, sól, pieprz
do smażenia olej
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę oraz paprykę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj mięso mielone i wszystko usmaż. Całość przełóż do garnka.
Zawartość garnka zalej bulionem i gotuj około 15 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj 10 minut.
Porada
Zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać można ze świeżym pieczywem albo grzankami. Na talerzu zupę można posypać natką pietruszki albo kolendrą.
Kukurydzę oraz fasolę odcedź. Dodaj do zupy. Całość dopraw papryką ostrą oraz słodką, a także solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut.
Komentarze