Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Meksykańskie burrito w wersji wege

Meksykańskie burrito w wersji wege
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burrito jest jednym ze sztandarowych dań meksykańskich. Pyszne i sycące placki pszenne z ryżowo-mięsnym nadzieniem lub w wersji wege, świetnie komponują się z sosem salsa. Jest to danie, które możesz z powodzeniem zjeść w drodze do pracy lub szkoły, albo podawać na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw. Jak zrobić domowe burrito? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na meksykańskie burrito w wersji wegetariańskiej.

Składniki

3 duże tortille (pszenne lub razowe)
100 g białego ryżu
300-400 ml warzywnego bulionu
1/2 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
2 dojrzałe świeże pomidory
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Ser mozzarella (opcjonalnie)
Świeża kolendra
Olej roślinny
Sól, pieprz, ostra papryka, kumin, oregano

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
543.67 kcal
Tłuszcz
14.13 g
Węglowodany
83.8 g
Błonnik
16 g
Białko
8.43 g
Sól
3.33 g

Opis wykonania

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju włóż ryż i podsmażaj przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Smaż na niedużym ogniu przez kolejne kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj szczyptę soli i niewielką ilość kuminu. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Zawartość patelni zalej wywarem z warzyw i duś pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, oregano i szczyptę ostrej papryki. Połącz wszystkie składniki ze sobą i dalej duś do momentu, w którym ryż wchłonie płyn i stanie się miękki. Jeśli wciąż jest twardy, dolej odrobinę wody i dalej duś do miękkości.

Porada

Domowe burrito możesz podawać z sosem meksykańskim lub kwaśną śmietaną.



Bosh Logo
Bosh

W międzyczasie możesz przygotować świeże warzywa do burrito. Umytą paprykę, cebulę i pomidory pokrój w cienkie paski. Kolendrę posiekaj.

Tortillę podgrzej na suchej patelni, aby stała się miękka. Gotowy placek ułóż na desce i nałóż na środek niewielką ilość ryżu oraz świeże, pokrojone cienko warzywa. Na wierzchu umieść plasterek mozzarelli i posyp odrobiną kolendry (lub ulubionych świeżych ziół). Całość zawiń w szczelnie zamkniętą saszetkę.

Każde burrito ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i podpiecz do momentu aż lekko się zarumieni.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo fajne to burrito, ale z mięsem lepsze :)
Marta
Fajne danie gdy chce się ograniczyć mięso ale i najeść.