Grillowane klopsiki nadziewane mozzarellą
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Grillowane klopsiki z serem mozzarella to kolejna propozycja na pyszne dania w plenerze. Mięso doprawione tymiankiem, oregano z dodatkiem cebuli, czosnku i świeżej bazylii. W środku klopsików zatopiony jest ser, który pod wpływem ciepła rozpływa się w ustach.
Składniki
500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
125 g mozzarelli
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki świeżej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Grillowane klopsiki nadziewane mozzarellą
Grillowane klopsiki nadziewane mozzarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj czosnek, suszone zioła, listki bazylii i zblenduj.
W misce umieść mięso mielone. Dodaj zmiksowane składniki, koncentrat pomidorowy dopraw solą i pieprzem. Dodaj bułkę tartą i wyrób zwartą masę.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Z mięsa mielonego formuj placuszki, ułóż na środku kawałki sera i obtocz je mięsem, tworząc klopsik.
Piecz na grillu po 2–3 minuty z każdej strony.
Komentarze