Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny świąteczny bigos to potrawa, która musi znaleźć się na polskim stole.

Składniki

1,5 kg kiszonej kapusty
1 pętka kiełbasy zwyczajnej
250 g łopatki wieprzowej
250 g mięsa wołowego bez kości
100 g boczku
150 ml czerwonego wina
2 cebule
1/2 garści suszonych śliwek
1/2 garści suszonych grzybów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka kminku
3-5 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Sól i pieprz

Opis wykonania

Zanim zabierzesz się do gotowania kapusty, zalej suszone grzyby wrzącą wodą, a następnie odstaw je na bok. Przepłucz kapustę pod zimną wodą i odciśnij z niej nadmiar soku, a następnie poszatkuj ją drobno. Włóż kapustę do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Wrzuć też suszone śliwki. Duś kapustę na niewielkim ogniu dotąd, aż stanie się miękka.

Zeszklij cebulę na patelni z olejem. Pokrój kiełbasę w plasterki i dorzuć ją do cebuli. Podsmaż kiełbasę, a kiedy będzie rumiana, zdejmij z gazu. Zagotuj 1 litr wody. Gdy będzie się gotowała, pokrój łopatkę, boczek i wołowinę. Wrzuć mięso na gotującą się wodę. Gotuj je przez 20 minut, a potem odcedź.

Wyjmij grzyby z wody i pokrój je. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej grzyby, cebulę i kiełbasę oraz mięso. Gotuj wszystkie składniki przez 20 minut. Nie przykrywaj garnka z bigosem. Odlej nadmiar wody z kapusty. Po 20 minutach dolej wino. Gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Dodaj przyprawy: kminek, majeranek, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej koncentrat pomidorowy i gotuj bigos jeszcze przez chwilę.

Potrawa nabierze wyjątkowego smaku, jeśli będziesz ją dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę, tym razem pod przykryciem. Uważaj, aby danie nie przywarło do dna garnka - mieszaj je od czasu do czasu. Do zbyt suchego bigosu możesz dolać wodę, w której moczyły się suszone grzyby.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Bigos od serca. Jak zawsze pyszny ;)))
Marta
Bigos klasyka naszych rodzin, warto znać przepis :)
Babeczka
Zastanawiam się czemu mięso jest oddzielnie gotowane czy to są jakieś dodatkowe walory?
Babeczka
Boogie zawsze dobry jest :)
Pafwvcio
Oprócz śliwek można dodać rodzynki! Super smakuje!
damdlani
Trening przed świętami, pyszny z tego przepisu!
Dariaa509
Bardzo dobry 😊
Ancyna
Wspaniały. Najlepiej smakuje na drugi/ trzeci dzień