Tradycyjny świąteczny bigos to potrawa, która musi znaleźć się na polskim stole.
Możesz ją przygotować z dodatkiem różnych rodzajów mięs. Bigos będzie pyszny, jeśli wrzucisz do niego suszone grzyby i śliwki.
Opis wykonania:
- Zanim zabierzesz się do gotowania kapusty, zalej suszone grzyby wrzącą wodą, a następnie odstaw je na bok.
- Przepłucz kapustę pod zimną wodą i odciśnij z niej nadmiar soku, a następnie poszatkuj ją drobno. Włóż kapustę do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Wrzuć też suszone śliwki. Duś kapustę na niewielkim ogniu dotąd, aż stanie się miękka.
- Zeszklij cebulę na patelni z olejem. Pokrój kiełbasę w plasterki i dorzuć ją do cebuli. Podsmaż kiełbasę, a kiedy będzie rumiana, zdejmij z gazu.
- Zagotuj 1 litr wody. Gdy będzie się gotowała, pokrój łopatkę, boczek i wołowinę. Wrzuć mięso na gotującą się wodę. Gotuj je przez 20 minut, a potem odcedź.
- Wyjmij grzyby z wody i pokrój je. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej grzyby, cebulę i kiełbasę oraz mięso. Gotuj wszystkie składniki przez 20 minut. Nie przykrywaj garnka z bigosem. Odlej nadmiar wody z kapusty. Po 20 minutach dolej wino. Gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Dodaj przyprawy: kminek, majeranek, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej koncentrat pomidorowy i gotuj bigos jeszcze przez chwilę.
- Potrawa nabierze wyjątkowego smaku, jeśli będziesz ją dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę, tym razem pod przykryciem. Uważaj, aby danie nie przywarło do dna garnka - mieszaj je od czasu do czasu. Do zbyt suchego bigosu możesz dolać wodę, w której moczyły się suszone grzyby.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.