Świąteczne przepisy: bigos
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Świąteczne przepisy: bigos
Świąteczne przepisy: bigos
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zanim zabierzesz się do gotowania kapusty, zalej suszone grzyby wrzącą wodą, a następnie odstaw je na bok. Przepłucz kapustę pod zimną wodą i odciśnij z niej nadmiar soku, a następnie poszatkuj ją drobno. Włóż kapustę do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Wrzuć też suszone śliwki. Duś kapustę na niewielkim ogniu dotąd, aż stanie się miękka.
Zeszklij cebulę na patelni z olejem. Pokrój kiełbasę w plasterki i dorzuć ją do cebuli. Podsmaż kiełbasę, a kiedy będzie rumiana, zdejmij z gazu. Zagotuj 1 litr wody. Gdy będzie się gotowała, pokrój łopatkę, boczek i wołowinę. Wrzuć mięso na gotującą się wodę. Gotuj je przez 20 minut, a potem odcedź.
Wyjmij grzyby z wody i pokrój je. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej grzyby, cebulę i kiełbasę oraz mięso. Gotuj wszystkie składniki przez 20 minut. Nie przykrywaj garnka z bigosem. Odlej nadmiar wody z kapusty. Po 20 minutach dolej wino. Gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Dodaj przyprawy: kminek, majeranek, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej koncentrat pomidorowy i gotuj bigos jeszcze przez chwilę.
Potrawa nabierze wyjątkowego smaku, jeśli będziesz ją dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę, tym razem pod przykryciem. Uważaj, aby danie nie przywarło do dna garnka - mieszaj je od czasu do czasu. Do zbyt suchego bigosu możesz dolać wodę, w której moczyły się suszone grzyby.
Komentarze