


Szarpana wieprzowina to klasyka kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się ją na wiele sposobów, może mieć różny smak, ale wspólnym mianownikiem wszystkich przepisów jest dłuuuugi czas pieczenia mięsa w stosunkowo niskiej temperaturze. W Akademii Smaku pokaże, jak przygotować ją w domowym piekarniku.
Cebulę obierz i pokrój. Czosnek rozgnieć przy pomocy noża.
Mięso umyj i osusz, pozbaw nadmiaru tłuszczu i natrzyj oliwą, a następnie mieszanką ulubionych przypraw grillowych.
Cebulę, czosnek i mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej octem, winem lub piwem na wysokość 1 cm.
Przyjmuje się, że kilogramowy kawałek mięsa pieczony w piekarniku w temperaturze 90 stopni potrzebuje nawet 8–9 godzin, by całkowicie zmięknąć. W temperaturze ok. 120–130 stopni będzie to już tylko około pięciu godzin. W wyższej temperaturze mogą to być nawet trzy godziny, ale zapamiętaj, że im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepszy efekt uzyskasz.
Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.
Szarpaną wieprzowinę możesz podawać na wiele sposobów, ale moim ulubionym są kanapki dodatkiem sałatki coleslaw, odrobiny zielonych dodatków i wyrazistych sosów.