Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szarpana wieprzowina to klasyka kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się ją na wiele sposobów, może mieć różny smak, ale wspólnym mianownikiem wszystkich przepisów jest dłuuuugi czas pieczenia mięsa w stosunkowo niskiej temperaturze. W Akademii Smaku pokaże, jak przygotować ją w domowym piekarniku.

Składniki

1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml octu jabłkowego lub czerwonego wina lub piwa
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Mieszanka ulubionych przypraw grillowych, np. Wędzona, słodka i ostra papryka, kminek, cynamon, goździki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
635 kcal
Tłuszcz
46.2 g
Węglowodany
6.7 g
Błonnik
48 g
Białko
1 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

Cebulę obierz i pokrój. Czosnek rozgnieć przy pomocy noża.

Mięso umyj i osusz, pozbaw nadmiaru tłuszczu i natrzyj oliwą, a następnie mieszanką ulubionych przypraw grillowych.

Cebulę, czosnek i mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej octem, winem lub piwem na wysokość 1 cm.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.

Bosh Logo
Bosh

Przyjmuje się, że kilogramowy kawałek mięsa pieczony w piekarniku w temperaturze 90 stopni potrzebuje nawet 8–9 godzin, by całkowicie zmięknąć. W temperaturze ok. 120–130 stopni będzie to już tylko około pięciu godzin. W wyższej temperaturze mogą to być nawet trzy godziny, ale zapamiętaj, że im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepszy efekt uzyskasz.

Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.

Szarpaną wieprzowinę możesz podawać na wiele sposobów, ale moim ulubionym są kanapki dodatkiem sałatki coleslaw, odrobiny zielonych dodatków i wyrazistych sosów.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych