Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarpana wieprzowina

Opis wykonania

Szarpana wieprzowina to klasyka kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się ją na wiele sposobów, może mieć różny smak, ale wspólnym mianownikiem wszystkich przepisów jest dłuuuugi czas pieczenia mięsa w stosunkowo niskiej temperaturze. W Akademii Smaku pokaże, jak przygotować ją w domowym piekarniku.

Szarpana wieprzowina - krok 1

Cebulę obierz i pokrój. Czosnek rozgnieć przy pomocy noża.

Mięso umyj i osusz, pozbaw nadmiaru tłuszczu i natrzyj oliwą, a następnie mieszanką ulubionych przypraw grillowych.

Szarpana wieprzowina - krok 2

Cebulę, czosnek i mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej octem, winem lub piwem na wysokość 1 cm.

Szarpana wieprzowina - krok 3

Przyjmuje się, że kilogramowy kawałek mięsa pieczony w temperaturze 90 stopni potrzebuje nawet 8-9 godzin, by całkowicie zmięknąć. W temperaturze ok. 120-130 stopni będzie to już tylko około pięć godzin. W w wyższej temperaturze mogą to być nawet trzy godziny, ale zapamiętaj że im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepszy efekt uzyskasz.

Szarpana wieprzowina - krok 4

Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.

Szarpana wieprzowina - krok 5

Szarpaną wieprzowinę możesz podawać na wiele sposobów, ale moim ulubionym są kanapki dodatkiem sałatki coleslaw, odrobiny zielonych dodatków i wyrazistych sosów.