Mascarpone
Mascarpone to delikatny i miękki włoski ser, wytwarzany ze śmietanki, o charakterystycznym słodkawym smaku i kremowej konsystencji. Stanowi doskonałą bazę zarówno do przygotowania dań wytrawnych, jak i ciast i deserów.
Co można zrobić z mascarpone?
Na obiad przygotujesz dania z mascarpone w towarzystwie fileta z kurczaka lub grillowanego łososia z dodatkiem słodkiej śmietanki i makaronu. Doskonale smakuje przygotowany na bazie mascarpone makaron spaghetti z wędzonym bekonem i podsmażonym z czosnkiem, przypominający w smaku carbonarę. Aksamitny i delikatny sos na bazie serka jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zupy-krem z dodatkiem serka mascarpone nabiorą aksamitnego i delikatnego smaku, a przy okazji zagęszczą zupę.
Desery z mascarpone są lżejsze niż z tradycyjnym kremem, stąd często w kuchni zastępuje się nim krem do tortów, czy wykończenie babeczek. Z mascarpone połączonego z bitą śmietaną przygotujesz tiramisu, możesz dodać taż mascarpone do ciasta marchewkowego, rozdzielając nim płaty ciasta. Mascarpone dodany do zmielonego twarogu sprawi, że sernik będzie bardziej puszysty, bez konieczności dodawania masła i wielu jaj. Choć sam serek mascarpone jest kaloryczny, jego neutralny śmietankowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.