Orzechy laskowe
Spożywane przez ludzi od najdawniejszych czasów, zawierają dużo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu i fosforu. Wykorzystywane szeroko w przemyśle cukierniczym, piekarniczym, a nawet kosmetycznym. Orzechy laskowe posiadają wyjątkowy smak, który sprawdzi się zarówno do ciast, jak i deserów.
Jak wykorzystać orzechy laskowe?
Orzechy laskowe posiadają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym. Dodawane są do czekolad, batonów, wafli, a nawet chałwy. Nadają się do wyrobu likierów i nalewek, wytłacza się z nich również aromatyczny olej, który można dodawać do sałatek. Jednym z największych rarytasów jest krem z orzechów laskowych i kakao. Na ich bazie przygotować można również ciasto orzechowe.
Orzechy laskowe – właściwości
Orzechy laskowe charakteryzują się dużą koncentracją soli mineralnych i witamin, dlatego szczególnie zaleca się je dzieciom czy osobom z anemią, a także w stanach przemęczenia i przepracowania. Posiadają również sporą zawartość witaminy E - tzw. witaminy młodości i wspierają układ sercowo-naczyniowy. Są też źródłem zdrowego tłuszczu. Można spożywać je prosto z łupinki, a także mielić, wykorzystując do przygotowania różnorakich dań.