Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Parmezan

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Parmezan to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. Parmigiano-Reggiano, bo tak brzmi jego właściwa nazwa, to twardy, długo dojrzewający ser z mleka krowiego. Od długości dojrzewania parmezanu – od roku do trzech lat – zależy jego cena. Najdroższy jest ten dojrzewający trzy lata. Parmezan wywodzi się z północnych Włoch, gdzie w XI wieku po raz pierwszy wyprodukowali go zakonnicy – benedyktyni i cystersi.

Dziś prawdziwy włoski parmezan produkowany jest wyłącznie na bazie mleka pozyskiwanego od krów rasy raggiana, karmionych jedynie wyselekcjonowanym rodzajem zielonek. Aby wyprodukować 1 kg parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Restrykcyjny sposób żywienia krów oraz długie leżakowanie w solance wpływają na to jak smakuje parmezan. Jak każdy ser żółty, także parmezan to spora dawka kalorii, w 100g mieści się aż 429 kcal.

Do czego wykorzystać parmezan?

W kuchni włoskiej to pytanie nie istnieje, ponieważ parmezan nadaje się zarówno do serwowania jako deska serów, jak i w charakterze dodatku do dań – pizzy, makaronów, zup. Dodaje się go niemal do każdej potrawy. Sprawdź nasze najlepsze przepisy na dania z parmezanem.

Owinięty w papier i folię aluminiową parmezan można przechowywać w najzimniejszej części lodówki nawet 2 miesiące.