Najprostsze spaghetti bolognese
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Szybkie, proste i tanie danie obiadowo-kolacyjne. Idealne na dzień, kiedy odczucie "niechcemisię" jest bardzo silne, a chcę zjeść coś pysznego :)
Składniki
200 g makaron spaghetti
300 g świeże pomidory (mogą być z puszki)
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa
1 łyżeczka ostra papryka wędzona w proszku
1 łyżeczka suszone oregano
1/2 łyżeczka suszony tymianek
5-6 szt. liście świeżej bazylii
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 szczypta pieprz mielony
150 g mięso mielone wieprzowo-wołowe
3-4 łyżka tarty parmezan / inny ser żółty
Najprostsze spaghetti bolognese
Najprostsze spaghetti bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente. Odcedzam łyżką, zachowując 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu. Ugotowany makaron przekładam od razu na patelnię z sosem.
W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekany drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę. Dodaję paprykę w proszku, chwilę podsmażam i dodaję mięso. Doprawiam pieprzem, oregano, tymiankiem i sosem sojowym, smażę kilka minut. W tym czasie przygotowuję pomidory (sparzam i obieram ze skórki) i kroję w kostkę.
Kiedy mięso jest już podsmażone (brązowe) dodaję pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Duszę wszystko ok. 5 minut i dodaję makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zbity dodaję kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Mieszam i wykładam na talerz, posypuję serem.
Komentarze