Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Najprostsze spaghetti bolognese

Opis wykonania

Szybkie, proste i tanie danie obiadowo-kolacyjne. Idealne na dzień, kiedy odczucie "niechcemisię" jest bardzo silne, a chcę zjeść coś pysznego :)

Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente. Odcedzam łyżką, zachowując 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu. Ugotowany makaron przekładam od razu na patelnię z sosem. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos: Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekany drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę. Dodaję paprykę w proszku, chwilę podsmażam i dodaję mięso. Doprawiam pieprzem, oregano, tymiankiem i sosem sojowym, smażę kilka minut. W tym czasie przygotowuję pomidory (sparzam i obieram ze skórki) i kroję w kostkę. Kiedy mięso jest już podsmażone (brązowe) dodaję pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Duszę wszystko ok. 5 minut i dodaję makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zbity dodaję kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszam i wykładam na talerz, posypuję serem.