Pieczarki
Pieczarka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Jednak nie zawsze tak było. W Europie zostały spopularyzowane ok. 400 lat temu. Przed rozpowszechnieniem pieczarek na rynku były one towarem luksusowym i tylko nieliczni mogli sobie na nie pozwolić.
Właściwości i wartości odżywcze pieczarek
Pieczarki zawierają witaminy z grupy B, miedź, składniki mineralne oraz beta glukan. Grzyby te są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej. Ponadto związki bioaktywne zawarte w pieczarkach wykorzystywane są w leczeniu raka, a błonnik w nich zawarty powoduje wydalanie kwasów żółciowych.
Jak przyrządzić pieczarki?
Należy pamiętać, aby je oczyścić i osuszyć przed użyciem w jakiejkolwiek potrawie. Aby pieczarka była najbardziej apetyczna, najlepiej ją pokroić w mniejsze kawałki, smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu i posypać solą. Dzięki temu woda szybko odparuje, a pieczarki staną się chrupiące na zewnątrz. Pod koniec dopraw grzyby do smaku ulubionymi ziołami.
Pieczarki faszerowane
Jednym z bardziej popularnych sposobów podania tych grzybów są pieczarki faszerowane. Do przygotowywania potrawy wybierz duże, wydrążone kapelusze. Farsz można stworzyć z posiekanych trzonków i podsmażonej siekanej cebulki. Warto dodać do niego żółty ser, jajko i natkę pietruszki. Co jeszcze można zrobić z pieczarek?
Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami to jedno z najprostszych i zarazem najszybszych dań obiadowych, ponieważ wymaga zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Można wzbogacić go kurczakiem i serem lub podać w wersji warzywnej – ze szpinakiem czy cukinią.