Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Nie jest prawdą, że Anglicy mają złą kuchnię.

Składniki

1 szt. cebula
200 g pieczarek
400 g mięsa wołowego na gulasz
1 łyżka oleju
4 szt. ząbki czosnku
3 szt. łodygi świeżego tymianku
5 szt. liści świeżej szałwii
200 ml wody
2 łyżka sosu sojowego
2 szt. liście laurowe
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 szt. łodyga świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki pszennej
1 szt. opakowanie ciasta francuskiego
1 szt. jajko

Opis wykonania

Gorący ''gulasz'' wołowy z pieczarkami w gęstym sosie własnym przykryty chrupiącym ciastem to danie uwielbiane przez Anglików. Idealnie pasuje do „angielskiej pogody”, która często towarzyszy nam jesienią.

Beef and mushroom pie - zdjęcie 1

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj liście świeżej szałwii i wcześniej oczyszczone mięso. Smaż tak długo, aż nabierze złotego koloru. Pamiętaj że im więcej koloru nadasz mięsu, tym ciemniejszy będzie sos. Kiedy mięso jest podsmażone z każdej strony, dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.

Następnie dodaj liście laurowe, rozmaryn, zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Nie powinno to zająć dłużej niż 30 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie, dopraw danie sosem sojowym, solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Zagęść sos zawiesiną z 1 łyżki maki i przełóż gulasz do foremki żaroodpornej.

Na samą górę wykrój placek z ciasta francuskiego, posmaruj jajkiem i zapiekaj w 200°C przez 10-12 minut. Złocisty kolor ciasta to znak, że Beef and mushroom pie jest gotowe.

Beef and mushroom pie - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Nie wpadłabym na to, żeby gulasz zapiec w cieście francuskim. NA prawdę fenomenalne połączenie
Nastassia Mamaieva
Super pomysł 👍niebanalny obiad 😁