Beef and mushroom pie
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Beef and mushroom pie
Beef and mushroom pie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gorący ''gulasz'' wołowy z pieczarkami w gęstym sosie własnym przykryty chrupiącym ciastem to danie uwielbiane przez Anglików. Idealnie pasuje do „angielskiej pogody”, która często towarzyszy nam jesienią.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj liście świeżej szałwii i wcześniej oczyszczone mięso. Smaż tak długo, aż nabierze złotego koloru. Pamiętaj że im więcej koloru nadasz mięsu, tym ciemniejszy będzie sos. Kiedy mięso jest podsmażone z każdej strony, dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.
Następnie dodaj liście laurowe, rozmaryn, zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Nie powinno to zająć dłużej niż 30 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie, dopraw danie sosem sojowym, solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Zagęść sos zawiesiną z 1 łyżki maki i przełóż gulasz do foremki żaroodpornej.
Na samą górę wykrój placek z ciasta francuskiego, posmaruj jajkiem i zapiekaj w 200°C przez 10-12 minut. Złocisty kolor ciasta to znak, że Beef and mushroom pie jest gotowe.
Komentarze