Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Beef and mushroom pie

Opis wykonania

Nie jest prawdą, że Anglicy mają złą kuchnię.

Gorący ''gulasz'' wołowy z pieczarkami w gęstym sosie własnym przykryty chrupiącym ciastem to danie uwielbiane przez Anglików. Idealnie pasuje do „angielskiej pogody”, która często towarzyszy nam jesienią.





Na patelni rozgrzej olej. Dodaj liście świeżej szałwii i wcześniej oczyszczone mięso. Smaż tak długo, aż nabierze złotego koloru. Pamiętaj że im więcej koloru nadasz mięsu, tym ciemniejszy będzie sos. Kiedy mięso jest podsmażone z każdej strony, dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.



Następnie dodaj liście laurowe, rozmaryn, zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Nie powinno to zająć dłużej niż 30 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie, dopraw danie sosem sojowym, solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Zagęść sos zawiesiną z 1 łyżki maki i przełóż gulasz do foremki żaroodpornej.



Na samą górę wykrój placek z ciasta francuskiego, posmaruj jajkiem i zapiekaj w 200°C przez 10-12 minut. Złocisty kolor ciasta to znak, że Beef and mushroom pie jest gotowe.