Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI

PIZZA    Z   BAKŁAŻANEM,  CUKINIĄ   I    TRZEMA SERAMI
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza z warzywami to świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy z wędliną. Jak dla mnie rewelacja, smaczna, chrupiąca idealna na przekąskę.

Składniki

350 g mąka pszenna
20 g drożdże
150 ml ciepła woda
2 łyżka oliwa
1 g sól
1 łyżeczka bazylia suszona
1 szt. Dodatki ; bakłażan
1 szt. cukinia
1 szt. papryka czerwona
100 g pieczarki
1 szt. cebula
2 g oregano
1 g sól
2 łyżka olej
50 g ser feta
50 g ser żółty
50 g ser gorgonzola
2 łyżka przecier pomidorowy

Opis wykonania

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz olej, wsypujemy sól i bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Bakłażana i cukinię kroimy na plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona paprykę z cebulą następnie pieczarki ścieramy w plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo dobra pizza bez mięsa 👍dodałam jeszcze czosnek 😊