PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI
3 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pizza z warzywami to świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy z wędliną. Jak dla mnie rewelacja, smaczna, chrupiąca idealna na przekąskę.
Składniki
350 g mąka pszenna
20 g drożdże
150 ml ciepła woda
2 łyżka oliwa
1 g sól
1 łyżeczka bazylia suszona
1 szt. Dodatki ; bakłażan
1 szt. cukinia
1 szt. papryka czerwona
100 g pieczarki
1 szt. cebula
2 g oregano
1 g sól
2 łyżka olej
50 g ser feta
50 g ser żółty
50 g ser gorgonzola
2 łyżka przecier pomidorowy
PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI
PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz olej, wsypujemy sól i bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut.
Bakłażana i cukinię kroimy na plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona paprykę z cebulą następnie
pieczarki ścieramy w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.
Komentarze