Cukinia z kaszą jaglaną z piekarnika
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Cukinia z kaszą jaglaną
Cukinia z kaszą jaglaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinia doskonale nadaje się do wydrążania i faszerowania. Dodatkowo świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która podkreśla jej smak.
Opis wykonania
Kaszę ugotuj na gęsto na małym ogniu z dodatkiem curry. Cukinię umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 5 cm. Wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i gniazda nasienne cukinii. Podsmażaj jeszcze 5-7 minut. Ugotowaną kaszę dokładnie połącz z podsmażonymi warzywami oraz posiekaną natką pietruszki. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i faszeruj nadzieniem z kaszy. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 10-15 minut.
TIP
Zamiast pierścieni z cukinii można przekroić ją na pół i podać w formie łódki.
Jeśli lubisz, pod koniec pieczenia na wierzch cukinii możesz dodać wiórki sera żółtego.
Natkę pietruszki możesz zamienić na kolendrę.
Komentarze