Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cukinia z kaszą jaglaną z piekarnika

Cukinia z kaszą jaglaną
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo prosty obiad, który zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki

1 szt. duża cukinia
100 g kaszy jaglanej
150 g pieczarek
3-4 szt. gałązki natki pietruszki
1 szt. czerwona cebula
1 łyżka curry
pieprz, sól

Opis wykonania

Cukinia doskonale nadaje się do wydrążania i faszerowania. Dodatkowo świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która podkreśla jej smak.

Opis wykonania

Kaszę ugotuj na gęsto na małym ogniu z dodatkiem curry. Cukinię umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 5 cm. Wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i gniazda nasienne cukinii. Podsmażaj jeszcze 5-7 minut. Ugotowaną kaszę dokładnie połącz z podsmażonymi warzywami oraz posiekaną natką pietruszki. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i faszeruj nadzieniem z kaszy. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 10-15 minut.

TIP

Zamiast pierścieni z cukinii można przekroić ją na pół i podać w formie łódki. 

Jeśli lubisz, pod koniec pieczenia na wierzch cukinii możesz dodać wiórki sera żółtego.

Natkę pietruszki możesz zamienić na kolendrę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych