Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cukinia z kaszą jaglaną z piekarnika

Cukinia z kaszą jaglaną
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo prosty obiad, który zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki

1 szt. duża cukinia
100 g kaszy jaglanej
150 g pieczarek
3-4 szt. gałązki natki pietruszki
1 szt. czerwona cebula
1 łyżka curry
pieprz, sól

Opis wykonania

Cukinia doskonale nadaje się do wydrążania i faszerowania. Dodatkowo świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która podkreśla jej smak.

Opis wykonania

Kaszę ugotuj na gęsto na małym ogniu z dodatkiem curry. Cukinię umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 5 cm. Wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i gniazda nasienne cukinii. Podsmażaj jeszcze 5-7 minut. Ugotowaną kaszę dokładnie połącz z podsmażonymi warzywami oraz posiekaną natką pietruszki. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i faszeruj nadzieniem z kaszy. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 10-15 minut.

TIP

Zamiast pierścieni z cukinii można przekroić ją na pół i podać w formie łódki. 

Jeśli lubisz, pod koniec pieczenia na wierzch cukinii możesz dodać wiórki sera żółtego.

Natkę pietruszki możesz zamienić na kolendrę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksaaa1915
szybko się robi i dosyć tanie danie :D