Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rabarbar

Rabarbar

Rabarbar to wiosennne warzywo o ciemnoróżowej barwie. Z wyglądu przypomina różowe łodygi, zakończone zielonymi liśćmi. Rabarbar jest także źródłem cennych składników odżywczych, między innymi witaminę A, C i E,...

Czytaj więcej
Rabarbar
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rabarbar to wiosennne warzywo o ciemnoróżowej barwie. Z wyglądu przypomina różowe łodygi, zakończone zielonymi liśćmi. Rabarbar jest także źródłem cennych składników odżywczych, między innymi witaminę A, C i E, a także potas, wapń, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. Wykorzystywany jest do przygotowywania kompotów oraz słodkich wypieków - w tym sztandarowego ciasta drożdżowego z rabarbarem.

Co zrobić z rabarbaru? Inspiracje Akademii Smaku

Sezon na rabarbar to późne lato i jesień. Właśnie wtedy można na rynku zakupić najbardziej aromatyczne sztuki rabarbaru. Do czego je wykorzystać? Rabarbar przede wszystkim podaje się na słodko – robi się ciasta z rabarbarem, desery czy kompoty. To dlatego, że rabarbar sam w sobie jest dość kwaśny i słodycz kruszonki w cieście czy dodatek innych owoców przełamuje smak rabarbaru, świetnie go uzupełniając.

Rabarbar – przepisy na ciasta, desery i przetwory

Najprostszy i najbardziej tradycyjny przepis na wykorzystanie rabarbaru to domowy kompot. Wśród obowiązkowych przetworów z rabarbaru znajduje się też aromatyczny, delikatnie kwaskowy dżem. Bardzo prosty deser z rabarbarem to prażony rabarbar z dodatkiem owoców, np. z jabłkiem. Wiemy jednak, że czekacie przede wszystkim na przepisy na ciasta z rabarbarem, dlatego proponujemy najlepsze z najlepszych, proste, delikatne i aromatyczne ciasto drożdżowe oraz babkę.

To idealne ciasta do ciepłej herbaty. Pamiętaj, że rabarbar warto jeść nie tylko ze względu na jego niesamowity, charakterystyczny smak, ale też dlatego, że wzmacnia odporność, zawiera dużo witaminy C i błonnika. Zatem poprawia funkcjonowanie jelit i nawet desery z rabarbarem mogą być fit – to dzięki jego bardzo niskiej kaloryczności – tylko około 20 kcal w 100 g! Jeśli wspomniane wyżej przepisy, to nadal za mało inspiracji – mamy nadzieję, że kisiel z rabarbarem to będzie coś, na co się skusisz.