Rodzynki
Jedni je kochają, inni wręcz nie znoszą. Często jednak są obecne w kuchni, stanowiąc słodki dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Posiadają też mnóstwo właściwości odżywczych, w tym rzadko spotykany wśród bakalii jod. Rodzynki, bo o nich mowa, są jednymi z najzdrowszych przekąsek, mających szerokie zastosowanie kulinarne.
Jak powstają rodzynki?
Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona z odmiany bezpestkowej. Swoją słodycz zawdzięczają dużej koncentracji cukru, który krystalizuje się wewnątrz owocu. W sposób naturalny suszy się je na słońcu lub w wysokiej temperaturze w cieniu. Jednak te, które znamy ze sklepowych półek poddawane są procesom mechanicznym, pozwalającym odpowiednio kontrolować warunki suszenia.
Rodzynki – właściwości
Te słodkie bakalie posiadają mnóstwo dobroczynnych wartości – zawierają m.in. jod, bor, potas i resweratrol, będący przeciwutleniaczem. Obniżają ciśnienie krwi, zwalczają próchnicę, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i dodają energii.
Desery z rodzynkami
Do najsłynniejszych słodkości w tej kategorii bezapelacyjnie należy sernik z rodzynkami. Można też przygotować z nich batony energetyczne lub słynne lody Malaga, z rodzynkami moczonymi w rumie.