Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Seler

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Pasztet drobiowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Grochówka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Krupnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa ogórkowa
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zimne nóżki
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Karp pieczony
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2.33

Surówka z selera
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Puree z selera
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Bulion rybny
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Popularne w naszych kuchniach seler zwyczajny i naciowy to rośliny z rodziny selerowatych, uprawiane w wielu rejonach świata od ponad 2 tysięcy lat. W Polsce w formie dziko rosnącej seler zwyczajny występuje na wyspie Uznam. W tradycyjnej polskiej kuchni seler korzeniowy to nieodłączny element bulionów i zup, nadający charakterystycznego smaku, a dodany do wywaru liść selera nada zupie pięknego aromatu. Surowy seler ma także wiele prozdrowotnych właściwości.

Na co wpływa seler?

Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ze względu na właściwości zwiększające potencję, uważany jest za afrodyzjak. Właściwości selera doceniane są przez dietetyków – korzeniowy jest najmniej kalorycznym warzywem. Warto jeść seler, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek i serca.

Co zrobić z selera?

Seler korzeniowy na surowo doskonale smakuje w surówce z dodatkiem brzoskwini z puszki i odrobiną naturalnego jogurtu. Z kolei seler naciowy to dobry dodatek do koktajli oraz jako zdrowa przekąska – pokrojony w słupki z dodatkiem dipów lub hummusu. Selerowe smoothie z jabłkiem, bananem i szpinakiem to spora porcja witamin i mikroelementów oraz pomysł na zdrowe drugie śniadanie.