Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa bolońska z parmezanem i świeżą bazylią

Zupa bolońska z parmezanem i świeżą bazylią
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa bolońska z mięsem mielonym to idealna propozycja na chłodne popołudnia. To zupa rozgrzewająca i treściwa, a swoim smakiem przeniesie Cię do Włoch.

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowego
2 puszki pomidorów w całości
300 ml wody
2 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki startego parmezanu
garść drobnego makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
½ łyżeczki oregano
pieprz do smaku
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
401.5 kcal
Tłuszcz
17.6 g
Węglowodany
23.2 g
Błonnik
34.7 g
Białko
3.6 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Rozgrzej garnek na płycie grzewczej. Dodaj oliwę i cebulę, chwilę później drobno posiekany czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj startą marchew i pokrojone drobno łodygi selera, całość wymieszaj.

2

Po chwili dodaj mięso mielone, oregano, sól i pieprz. Smaż, co chwila mieszając, do wyparowania wody i lekkiego zarumienienia mięsa. Dodaj pomidory i wodę, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. Wrzuć przygotowany makaron i gotuj do miękkości makaronu.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Zupa bolońska z mięsem mielonym powinna być dosyć gęsta. Jeśli jednak będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody.

Zupę nakładaj do misek, dekorując startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Podawaj z pieczywem czosnkowym, które dodatkowo podbije smak dania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Coś wspaniałego ! POPROSZE DOKŁADKĘ !
Marta
Klasyczna wersja urozmaicona parmezanem, fajnie :)
Maria Izabela
Jeśli lubisz lasagne czy makaron bolognese to ta zupka jest stworzona dla Ciebie. Pyszna, aromatyczna. I świetne jest to, że wiele dodatków będzie pasować do tej zupki - można dorzucić pieczarki czy kukurydzę, które się świetnie wpasują😉
fiziowaaa
Wow, bardzo pyszna zupa, super!