Zupa bolońska z parmezanem i świeżą bazylią
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa bolońska z parmezanem i świeżą bazylią
Zupa bolońska z parmezanem i świeżą bazylią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej garnek na płycie grzewczej. Dodaj oliwę i cebulę, chwilę później drobno posiekany czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj startą marchew i pokrojone drobno łodygi selera, całość wymieszaj.
Po chwili dodaj mięso mielone, oregano, sól i pieprz. Smaż, co chwila mieszając, do wyparowania wody i lekkiego zarumienienia mięsa. Dodaj pomidory i wodę, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. Wrzuć przygotowany makaron i gotuj do miękkości makaronu.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Zupa bolońska z mięsem mielonym powinna być dosyć gęsta. Jeśli jednak będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody.
Zupę nakładaj do misek, dekorując startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Podawaj z pieczywem czosnkowym, które dodatkowo podbije smak dania.
Komentarze