Sery
Po raz pierwszy ser wykonano ok. 8 tys. lat temu, dziś istnieje około 4 tys. gatunków sera. Żółte, białe, krowie, kozie, twarde, podpuszczkowe, twarogi – mnogość serów, ich smaków, konsystencji, wartości odżywczych sprawia, że w kuchni mają wiele zastosowań.
Rodzaje serów
Ze względu ma rodzaj wytwarzania i dojrzewania sery dzieli się na: podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe. Kategoria serów podpuszczkowych to sery miękkie – z porostem pleśniowym (brie i camembert), przerostem pleśniowym – to w rodzaju gorgonzoli i pomazankowe, do których należy rodzima bryndza; podpuszczkowe półtwarde to np. ser tylżycki, a twarde to parmezan, gouda, ementaler. Sery kwasowe to niedojrzewający twaróg i dojrzewające jak gomółka. Sery kwasowo-podpuszczkowe to np. popularny cottage cheese, a do zwarowych zalicza się ricotta.
Przepisy na dania z serem
Na słodko i na słono, przekąski, dania główne, zupy i desery, od śniadania po kolację – ser jest jednym z podstawowych składników w kuchni.
Ser biały to podstawa serników i ciast z serem, słodkich pierogów i wytrawnych: ruskich czy z serem i szpinakiem czy z bryndzą z dań polskiej kuchni. Twaróg stanowi farsz naleśników z serem. A bez mozzarelli nie ma włoskiej pizzy. A feta to podstawa wielu sałatek. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to zwiastun wiosny.
Ser żółty to podstawa zupy serowej, parmezan dodaje wyrazistości makaronom i innym daniom kuchni włoskiej. Wyobrażacie sobie wszelkie zapiekanki z makaronu, ziemniaków czy ryżu, mięsne i wegetariańskie bez przypieczonego, ciągnącego się sera? O kanapce z żółtym serem i klasycznych koreczkach z serem, oliwkami i szynką nie trzeba przypominać.
Grillowany halloumi lub oscypki z żurawiną i zielonymi sałatami to wegetariańska alternatywa na potrawy z rusztu.