Soczewica
Zielona, czerwona, brązowa, a może żółta? Niezależnie od koloru, wszystkie rodzaje soczewicy stanowią bogate źródło białka i składników mineralnych. Stosowane często przez wegan i wegetarian, są doskonałym uzupełnieniem diety bezmięsnej.
Soczewica – właściwości
Soczewica posiada sporą zawartość białka, a do tego jest źródłem takich minerałów jak potas, wapń czy fosfor. Ma także stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków. W soczewicy znajdują się również garbniki, wykazujące działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, oraz z grupy B.
Wegetariańskie dania z soczewicą
W kuchni wegetariańskiej znajdziemy liczne przepisy z soczewicą. Głównie dlatego, że jest ona dobrą alternatywą dla białka mięsnego. Do najpopularniejszych potraw w tej kategorii należy pasztet, który przygotujemy z suchej, czerwonej soczewicy. Czerwona soczewica sprawdzi się także idealnie do zup i do przygotowania dań kuchni orientalnej, takich jak daal czy falafele. Zieloną soczewicę wykorzystać możemy natomiast jako farsz do pierogów, składnik sałatek (zachowuje sypkość) lub podstawę zupy-krem. Można ją także smażyć w aromatycznych przyprawach i traktować jako dodatek do dań.